Uiensoep met kaastoast – Een lekker kopje uiensoep, wie zegt daar nu nee tegen? De meeste mensen kunnen zo’n kop hartige soep, afgedekt met een stuk stokbrood gegratineerd met kaas wel waarderen. Je ziet die soep vaak op de kaart van een bistro staan. Maar waarom zou je thuis niet eens een geweldig lekkere uiensoep met kaastoast serveren? In dit artikel vind je een recept om een bijzondere variant, waarvan de roots in Rotterdam liggen, te maken. Dat recept ga je bewaren en zeker vaker maken. Let maar op!
Franse uiensoep, of Rotterdamse?
Bij uiensoep met kaastoast komen misschien direct herinneringen aan vakanties in Frankrijk boven. Want uiensoep, dat is toch Frans? Gegratineerde uiensoep ken je ongetwijfeld uit de bistro. Maar weet je al dat het recept van die Franse klassieker nog veel lekkerder wordt als je er een Rotterdams tintje aan geeft? Pardon? Franse uiensoep met een Rotterdams tintje? Ja! Wel eens gehoord van de Rotterdamsche Oude? Dat is een geweldig lekkere, oude kaas, die in Rotterdam wordt gemaakt. En ja, daarmee maak je een heerlijke uiensoep met kaastoast. Zo maak je van een Franse klassieker heel makkelijk een Rotterdamse klassieker. Kijk maar naar het recept.
Uiensoep met kaastoast, het lekkerst met de Rotterdamsche Oude
Je kunt uiensoep met kaastoast uiteraard, behalve met uien, met elke soort kaas maken. Maar waarom zou je niet de lekkerste gebruiken? Gemaakt in Rotterdam, in Nederland, dus je kiest voor een lokaal product. Lokale producten zijn duurzamer, een betere keus voor het milieu, en je steunt hiermee de Nederlandse economie. Allemaal redenen om voor die kaas te kiezen bij het maken van uiensoep. Maar de hoofdreden is zeker de heerlijke smaak van de Rotterdamsche Oude. De hartige smaak van oude kaas combineert bijzonder goed met het wat zoetige van de uiensoep. Als je er dan ook nog eens een echt goed stokbrood of boerenbrood bij koopt om de toast mee te maken, dan zet je met dit recept een Nederlandse uiensoep met kaastoast op tafel waar de Fransen jaloers op worden!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
De Rotterdamsche Oude
Echt genieten van oude kaas? Dan moet je De Rotterdamsche Oude echt eens proeven. We vertellen je alles over de unieke, lang gerijpte kaas!
Uiensoep met kaastoast
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kilo uien
- olie om in te bakken
- 1,5 eetlepel suiker
- 250 ml Ruby Port
- 1,5 eetlepel balsamicocrème
- 3 eetlepels verse tijmblaadjes
- 2,5 liter groentebouilon
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- zout en peper
- 1 vers stokbrood of boerenbrood
- 300 gram Rotterdamsche Oude
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je uiensoep met kaastoast:
Haal de schil van de uien en snijd ze in niet te dunne halve ringen.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak hierin de uien aan. Ze mogen best wat bruin kleuren. Let er wel op dat ze niet verbranden. Voeg de suiker, de tijm en de Port toe, en laat de uien op een laag vuurtje een kwartiertje karameliseren.
Voeg dan de bloem toe en bak die een paar minuten mee om te garen.
Schenk de bouillon in de pan en breng de uiensoep aan de kook. Kook nog een kwartiertje zachtjes door.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rasp de Rotterdamsche Oude.
Snijd het brood in niet te dunne plakken, voor elke portie soep 2 sneetjes, en leg ze op de bakplaat. Bestrooi het brood rijkelijk met de kaas.
Gratineer de kaastoast in de oven tot de kaas gesmolten is en net begint te kleuren.
Breng de soep op smaak met de Worcestershire sauce, flink wat peper en indien nodig nog wat zout.
Schep de soep in grote kommen en leg in elke kom uiensoep twee sneetjes kaastoast en serveer direct.
Tafel lekker !!