- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Vissoep van het kookvocht van mosselen

Vissoep van het kookvocht van mosselen – Er gaat niets boven een homemade vissoep. Zo’n soep die je niet in blik of pak kunt kopen maar die je echt helemaal zelf maakt. De basis van zo’n soep is een goede bouillon. En juist daar haken veel mensen af. Dat lijkt allemaal heel veel werk, maar echt dat valt reuze mee.

Kookvocht van mosselen

Wie regelmatig een pannetje mosselen eet kan het maken van die bouillon gewoon overslaan. Want wat gebeurt er met het water waar je de mosselen in kookt? Gaat dat zo weer de gootsteen in? Vanaf vandaag niet meer. Bewaar het kookvocht van de mosselen! Natuurlijk moet je dit even goed zeven. Daarna kun je het invriezen en gebruiken als basis voor een vissoep.

Onderstaand geef ik je een voorbeeld van zo’n vissoep waarbij ik verschillende soorten vis en volop verse groenten gebruik. Tongstrelende smaken die je het gevoel geven dat je ergens in de Provence zit.


Vissoep van het kookvocht van mosselen

Soep[1] voor 4 personen

Zo maak je deze vissoep:

Snij alle groenten ( behalve de cherrytomaten) in brunoise (kleine blokjes) en stoof deze zachtjes gaar in een beetje olijfolie. Voeg het mosselvocht toe en laat even opkoken en zet nu ca. 5 minuten op een zacht vuur.

Van het blik tomaten blokjes doe je 1/3 in de pan en de rest van het blik mix je heel fijn. Het geheel wordt gekruid met peper, zout en cayennepeper, om dat het iets pittiger mag zijn van smaak Eventueel voeg je nog een beetje water toe ( de soep mag niet te dik zijn)

Wanneer alles gaar is, (kook niet zover dat de structuur van de blokjes verdwijnt) voeg je voorzichtig de gehalveerde cherrytomaten en de verschillende soorten vis in stukken toe. Laat het geheel zachtjes garen in de soep.

Verdeel de vissoep over vier diepe borden en serveer met geroosterd brood of stokbrood met allioli (recept[2])

Tip: Dit is een ideaal recept om van tevoren  te maken , je voegt enkel de tomaten en de vis toe wanneer de soep is opgewarmd.

Links in dit recept:
  1. Soep: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/soep/
  2. recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/allioli-geen-mayonaise-maar-5-keer-made-in-spain/