Witlofsoep op z’n Hollands – Witlofsoep is in Nederland vrij onbekend, maar de Belgen die lusten het al jaren graag. Witlof (ook wel Brussels lof of witloof genoemd) staat in België veel vaker op tafel. Ook in het gebruik van witlof zijn ze daar heel creatief. In Nederland heb je toch al gauw het witlof met ham en kaas of de witlofsalade. Maar er kan zoveel meer met witlof. Ook soep maken dus. Ik vulde de soep op z’n Hollands met ham en kaas, maar je zou ook bijvoorbeeld gerookte zalm kunnen nemen of uitgebakken spekjes. Door aardappels mee te koken bindt de soep iets en deze wordt hierdoor fluweelzacht van smaak.
Soep, gezond en lekker
Altijd lekker een soepje, bij de lunch bij het diner of tussendoor voor de stevige trek. Een leuke manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Je kunt tenslotte van bijna alle groenten wel een soep maken. Een lekkere bouillon met gesneden groenten of een stevige soep waarin je de groenten pureert. Doe bij een gepureerde soep voor een goede smaakbeleving wel altijd nog wat stukjes van de groenten of iets krokants zoals bijvoorbeeld croutons.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.
Witlofsoep met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram witlof
- 1 ui
- 200 gram kruimige aardappels
- 2 liter groentebouillon
- 100 gram gekookte ham
- 100 gram geraspte kaas
- bieslook naar smaak
- klontje roomboter
- 100 gram kookroom ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofsoep met ham en kaas:
Snij de ui in grove stukken. Hou 1 stronkje witlof apart en snij de andere in grove stukken. Schil de aardappel en snij deze in stukjes. Smelt de boter en fruit hierin zachtjes de ui en het witlof. Voeg hier de aardappels en de bouillon aan toe en laat dit in ongeveer een kwartiertje gaar koken. Pel ondertussen de blaadjes van je stronkje witlof en zoek er 4-6 mooie blaadje uit voor de garnering. Snij de rest van de blaadjes in fijne reepjes en zet opzij. Snij de gekookte ham in kleine blokjes en meng deze met de geraspte kaas en de in ringetjes gesneden bieslook. Vul hiermee de achtergehouden witlof schuitjes. Pureer de soep als deze gaar is met de staafmixer of gebruik hiervoor een blender. Laat de soep iets afkoelen als je een blender gebruikt i.v.m. stoomontwikkeling en verbrandingsgevaar. Als de soep mooi glad is, doe je er de reepjes witlof en de ham en kaas in. Roer er de room door en breng op smaak met peper zout en eventueel nootmuskaat. Vind je de witlofsoep iets te dun en wil je deze graag wat dikker? Meng dan een eetlepel maizena met een klein beetje water. Meng dit al roerende door de witlofsoep en laat kort doorkoken. Schep de witlofsoep in kommen en zet er voorzichtig een witlofschuitje in.
Tafel lekker !!