• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Witlofsoep op z’n Hollands met ham en kaas

door Connie Derks
in Soep
0
0
witlofsoep recept met ham en kaas

Witlofsoep op z’n Hollands – Witlofsoep is in Nederland vrij onbekend, maar de Belgen die lusten het al jaren graag. Witlof (ook wel Brussels lof of witloof genoemd) staat in België veel vaker op tafel. Ook in het gebruik van witlof zijn ze daar heel creatief. In Nederland heb je toch al gauw de witlof met ham en kaas of de witlofsalade. Maar er kan zoveel meer met witlof. Ook soep maken dus. Ik vulde de soep op z’n Hollands met ham en kaas, maar je zou ook bijvoorbeeld gerookte zalm kunnen nemen of uitgebakken spekjes. Door aardappels mee te koken bind de soep iets en deze wordt hierdoor fluweelzacht van smaak.

Soep, gezond en lekker

Altijd lekker een soepje, bij de lunch bij het diner of tussendoor voor de stevige trek. Een leuke manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Je kunt tenslotte van bijna alle groenten wel een soep maken. Een lekkere bouillon met gesneden groenten of een stevige soep waarin je de groenten pureert. Doe bij een gepureerde soep voor een goede smaakbeleving wel altijd nog wat stukjes van de groenten of iets krokants zoals bijvoorbeeld croutons.

Witlofsoep met ham en kaas

Porties: een royale pan soep
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram witlof
  • 1 ui
  • 200 gram kruimige aardappels
  • 2 liter groentebouillon
  • 100 gram gekookte ham
  • 100 gram geraspte kaas
  • bieslook naar smaak
  • klontje roomboter
  • 100 gram kookroom ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witlofsoep met ham en kaas:

Snij de ui in grove stukken. Hou 1 stronkje witlof apart en snij de andere in grove stukken. Schil de aardappel en snij deze in stukjes. Smelt de boter en fruit hierin zachtjes de ui en het witlof. Voeg hier de aardappels en de bouillon aan toe en laat dit in ongeveer een kwartiertje gaar koken. Pel ondertussen de blaadjes van je stronkje witlof en zoek er 4-6 mooie blaadje uit voor de garnering. Snij de rest van de blaadjes in fijne reepjes en zet opzij. Snij de gekookte ham in kleine blokjes en meng deze met de geraspte kaas en de in ringetjes gesneden bieslook. Vul hiermee de achtergehouden witlof schuitjes. Pureer de soep als deze gaar is met de staafmixer of gebruik hiervoor een blender. Laat de soep iets afkoelen als je een blender gebruikt i.v.m. stoomontwikkeling en verbrandingsgevaar. Als de soep mooi glad is, doe je er de reepjes witlof en de ham en kaas in. Roer er de room door en breng op smaak met peper zout en eventueel nootmuskaat. Vind je de witlofsoep iets te dun en wil je deze graag wat dikker? Meng dan een eetlepel maizena met een klein beetje water. Meng dit al roerende door de witlofsoep en laat kort doorkoken. Schep de witlofsoep in kommen en zet er voorzichtig een witlofschuitje in.

Tafel lekker !!

Tags: BladgroentenGroenteGroente - Bladgroenten - Witlof
DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tomatensoep met zoete aardappel
Soep

Tomatensoep met zoete aardappel

komkommersoep
Soep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Koude koolrabi-courgettesoep
Soep

Koude koolrabi-courgettesoep

Kaassoep met graskaas en mosterd
Soep

Kaassoep met graskaas en mosterd

Chinese soep met rundvlees en groenten
Soep

Chinese soep met rundvlees en groenten

verse aspergesoep
Soep

Zondagse soep met asperges

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes
Soep

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes

aspergesoep sinaasappel
Soep

Aspergesoep met sinaasappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen