Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witte bonensoep met prei

Een echt stevige maaltijdsoep. Net even anders op de momenten dat je normaal voor een erwtensoep zou kiezen. Witte bonensoep is net zo voedzaam en met de heerlijke vulling van spek en prei krijgt de witte bonensoep een lekker winter karakter. Lekker met stokbrood en gesmolten kaas.

2 11.710

Witte bonensoep met prei – Witte bonen zijn een mooie basis voor een soep. Een bijzonder voedzame soep. Witte bonen, aardappel, spek, prei, uien. Stuk voor stuk goedkope en alledaagse basics waaruit je een werkelijk fantastische maaltijdsoep samenstelt.

Creatief met bonen

Erwtensoep is onze meest populaire wintersoep. Maar waarom niet eens verder kijken? Echt, deze soep is daar een typisch voorbeeld van. Als ik thuis over erwtensoep begin staan de kinderen niet bepaald te springen. De kommetjes van deze witte bonensoep werden tot de bodem leeg gelepeld. Paps, maak je die nog eens? En ja, paps maakte het voor Lekker Tafelen maar uiteindelijk zijn die enthousiaste kinderen altijd nog zoveel mooier dan bloggen. Wat mij betreft laat het zien dat peulvruchten als bonen, linzen en erwten absoluut in de voorraadkast thuis horen. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jullie deze soep beoordelen. Moet je ‘m natuurlijk wel eerst even maken. Iets meer dan een half uurtje werk, maar dan heb je ook wat.


Witte bonensoep

Maaltijdsoep voor 4 personen

 • 150 gram spekblokjes
 • 2 uien
 • 2 preien
 • 500 gram aardappelen
 • 5 dl bouillon
 • 2 eetlepels gedroogde tijm
 • 1 bekertje crème fraîche
 • 1 pot witte bonen

Maak de uien schoon en snipper deze. Maak de preien schoon, snijd deze in ringetjes, was ze en laat ze uitlekken. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Bak de spekblokjes uit, voeg dan de uien toe en fruit deze eventjes. Doe dan de prei, tijm en de aardappelen erbij en laat deze even mee bakken. Schenk dan de bouillon erbij en breng dit aan de kook. Zet dan de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 30 minuten zachtjes koken. Roer dan de witte bonen en crème fraîche erdoor en laat de soep goed warm worden.

Tafel lekker!

Tip: Serveer de witte bonensoep met stokbrood, belegd met gesmolten kaas dat je even kort onder een hete grill legt. Of bak een kaas-uien stokbrood.

Witte bonensoep met prei maken

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Bep Bogers-Prins zegt

  Hallo Tijmen,

  Vandaag jouw witte bonen soep gemaakt en gegeten en de kinderen hebben gelijk. Hij is heerlijk!

  Ik heb alleen het spek vervangen door hamblokjes, maarhij blijft JAMMIE!

  Groeten, Bep Bogers-Prins

  1. Lekker Tafelen zegt

   Wat een toeval Bep, hij stond hier vandaag ook op tafel, en ze zijn er nog altijd dol op 😉 Dat je varieert is natuurlijk alleen maar leuk.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer