Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd – Ribkes soep of zoals sommigen zouden zeggen witte bonensoep roept bij mij herinneringen naar boven. Mijn tante waar ik regelmatig logeerde, maakte deze soep met regelmaat. Het is een heerlijk vullende soep die vooral op de koudere dagen erg lekker is. Deze soep is in tegenstelling tot de meeste witte bonensoepen niet zwaar omdat het een krachtige bouillon is met lekker veel groentes en vlees en geen gebonden soep. Een heerlijke soep als je toe bent aan wat warmte of als je een beetje grieperig bent.
Witte bonen
Voor deze soep heb ik gedroogde witte bonen genomen die ik een nachtje in water heb laten weken en een half uurtje heb voorgekookt. De bonen worden zonder zout gekookt om de schilletjes zachter te houden. Je kunt hiervoor ook witte bonen uit een pot of blik nemen, maar voeg deze dan op het allerlaatste moment toe en warm deze even mee.
Witte bonensoep met Ribkes
Ribkes of platte rib soms ook vleesrib genoemd. Een goede slager zal deze hebben, maar kun je er niet zo makkelijk aankomen dan zou je dit kunnen vervangen door schouderkarbonade. Belangrijk is dat het vlees niet te mager is en dat het bot bevat. Meestal wordt rundvlees of kip gebruikt om bouillon te trekken, maar dit kan ook goed met varkensvlees. Belangrijk bij het trekken van bouillon is dat deze niet kookt, maar tegen het kookpunt aan wordt gehouden. Zo krijg je een mooi heldere bouillon. Ook belangrijk om een bouillon helder te houden is om er niet te veel in te roeren. Dit maakt de soep “blind” zoals ze dat dan noemen.
De ui een onmisbaar ingrediënt in bouillon
Waarom onmisbaar? Uien zorgen voor zeer veel smaak maar ook niet onbelangrijk, het geeft de bouillon een prachtige goudbruine kleur, de schillen van de ui zijn namelijk een natuurlijke kleurstof. Deze goudbruine kleur doet de witte bonensoep er direct veel smakelijker uitzien. Vooral bij varkensvlees wil de bouillon er nogal eens grijzig uitzien als je er geen uit bij doet. En het oog wil ook wat nietwaar?
De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten
Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Witte bonensoep of Ribkes soep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500-750 gram platte rib
- 200 gram droge witte bonen
- 1 grote of 2 kleine uien
- 200 gram prei
- 200 gram wortel
- 200 gram knolselderij
- 50 gram bleekselderij
- 2 1/2 liter water
- 2 blaadjes laurier
- een takje rozemarijn, tijm en salie ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Witte bonensoep maak je zo:
Zet de bonen de avond voor je deze soep gaat maken in ruim koud water in de week. Kook de bonen ongeveer een half uur tot deze bijna gaar maar wel nog stevig zijn. Zet apart. Bind de kruiden bij elkaar tot een bosje zodat je deze makkelijker uit de soep kunt halen.
Vul een pan met 2 ½ liter koud water en doe hierin het vlees, de kruiden, en de ui. Zet dit op het fornuis en verhit deze tot het bijna kookt. Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag, houdt het ongeveer 2 uur tegen de kook aan. Was en snij de groentes. Wanneer het vlees zacht is en makkelijk van het bot te halen is mogen de groentes en de bonen erbij. Voeg een theelepel zout en een flinke draai van de pepermolen toe. Laat dit nog minimaal een half uur tot een uur zachtjes trekken tot de groentes gaar zijn.
Vis de kruiden en de ui uit de soep en haal ook het vlees eruit. Haal het vlees van het bot en snij het klein. Haal hierbij het ergste vet weg. Doe het vlees terug in de soep en breng de soep op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Warm de witte bonen of ribkes soep nog even goed door. De witte bonensoep is zoals zoveel soepen de dag erna het lekkerste. Ook is dit een fijne soep om in porties in te vriezen. Zo heb je na een drukke dag snel een heerlijke warme maaltijd.
Tafel lekker !!