Wortelsoep met gember en koriander – Dit is een soep waar iedereen gelukkig van wordt. Het is geen hogere wiskunde en je hebt slechts een paar basisingrediënten nodig om een kom vol lekkers op tafel te zetten. Serveer de soep als voorgerecht, maar ook als lunch of als tussendoortje kun je deze soep absoluut serveren.
Soep voor ieder moment van de dag
Eigenlijk zou je heel regelmatig een pannetje soep moeten maken. Voor heel weinig geld maak je dan iets wat je beter tussendoor kunt eten dan weer het zoveelste koekje of chocolaatje. En… we durven wel te stellen dat je hier gelukkiger van wordt. Vooral als het buiten koud is is een wortelsoep met gember en koriander een geweldig tussendoortje. Ga er maar even goed voor zitten.
Geef het seizoen een belangrijke rol
We vergeten steeds vaker de seizoenen. Het is ook lastig! Of toch niet? Als je in de winter trek hebt in een tomatensoep moet je dat toch gewoon kunnen eten? Ja, vooral doen! Maar we gaan je voorspellen (sorry!) dat je een laf soepje krijgt. Tomaten zijn in de wintermaanden gewoon niet op smaak. Waarom zou je jezelf dat aandoen? Probeer het eens met wintergroenten. Zoals hier met wortels. Ook daar kun je echt iets lekkers van maken. Dit zijn je voordelen:
- Je eet een soep die wel lekker is
- Je betaalt een beetje minder
- Je maakt een duurzamere keuze
- Je zet door het jaar heen steeds iets anders op tafel
Bij een wortelsoep met gember en koriander draait het om de juiste smaken
Door smaakcombinaties beter te leren kennen zet je met iedere groente iets lekkers op tafel. En daar is niets vervelends aan. Bij het bakken van de uien, knoflook en gember komen er al heerlijke geuren vrij. Je gaat daar echt trek van krijgen. Je zet het op, en ondertussen kun jij gaan douchen of je bladert nog even lekker door de krant. De wortelsoep met gember en koriander moet een half uurtje pruttelen. Maar dan ruikt het echt lekker. De gember krikt de basissmaak van de wortel op en natuurlijk voegt ook de groentebouillon smaak toe. Limoensap geeft frisheid die uitstekend past bij wortel (je kunt hier eventueel ook sinaasappel voor gebruiken). En een snuf chilipoeder geeft pit. Dan maak je de soep af met een flinke lepel goede yoghurt en je strooit er verse koriander over. Hoezo een saaie wortelsoep?
Varieer en verras jezelf!
Door te durven variëren ontdek je steeds nieuwe verrassingen. Dat is het leuke als je zelf een maaltijd maakt. Zo ook bij deze wortelsoep met gember en koriander. Als je van pittig houdt, kun je met de ui, knoflook en gember ook een fijngehakte rode peper mee bakken. Nog anders? Laat de gember achterwege en voeg samen met de bouillon het sap van 2 sinaasappels toe (ja, wel even zelf persen!). En in de garnering kan het ook anders. Schep een flinke dot crème fraîche op de soep en wat pesto of verse basilicum. Heb jij nog een lekkere variatietip? Laat het ons weten in de reacties onder dit recept. Dat vinden wij en onze lezers leuk!
Soep van winterpeen
Je zet een lekkere en budgetvriendelijke maaltijd op tafel met soep van winterpeen. Kijk snel bij de verschillende recepten!
Wortelsoep met gember en koriander
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram winterwortels, schoongemaakt en in stukken van ongeveer 1 cm gesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- ongeveer 2 cm verse gember, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 4 eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld magere biologische yoghurt, of Griekse yoghurt)
- 2 el olijfolie
- een handvol verse koriander, fijngehakt
- chilipoeder
- halve limoen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een makkelijke wortelsoep met gember en koriander:
Verhit de olijfolie in een ruime pan. Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit 5 minuten zachtjes. Doe de wortels erbij en roer goed, zodat alles met een laagje olijfolie bedekt is. Voeg nu de bouillon toe en breng alles op middelhoog vuur aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten zacht doorkoken, of totdat de wortels mooi zacht zijn. Pureer de soep in de blender en giet vervolgens terug in de pan. Verhit de soep opnieuw op een zacht vuurtje. Als het mengsel wat te dik is, voeg je een scheutje water toe.
Verdeel de wortelsoep over 4 kommen. Schep een eetlepel yoghurt in het middel en garneer met wat vers gehakte koriander, een kneepje limoensap en een mespunt chilipoeder.
Serveer de wortelsoep met gember en koriander direct.
Tafel lekker !!