Zondagse soep of bloemkoolsoep: Bijna iedereen herinnert zich nog wel die heerlijke soep die op zondag bij oma op tafel kwam. Met dit recept maak je hem nu ook zelf.
Pure nostalgie
Voor veel mensen is deze zondagse bloemkoolsoep een bordje nostalgie. En eigenlijk is dat jammer, want het is een heerlijke soep gemaakt van een krachtige runderbouillon.
Alleen al voor de heerlijke geur in huis zou je deze soep willen maken.
Zondagse soep met een zondagse bouillon
Hoe je een echt lekkere bouillon maakt vertellen we je hier. Het is echt de moeite waard en veel lekkerder dan bouillon van blokjes. Koop een goed stuk soepvlees of ossenstaart en verse groenten om een bouillon van te trekken. Maak ook gelijk een grote pan vol als je toch bezig bent en vries een paar porties in voor een later moment.
Bloemkool en vermicelli horen in de zondagse soep
Zondagse soep daar hoort bloemkool in. Soms zijn het ook gemengde soepgroenten, maar bloemkool moet erbij. Kook die bloemkool echter niet tot snot zoals oma deed, maar houd die lekker beetgaar. Ook vermicelli is een must in de zondagse soep. Het vlees dat gebruikt werd voor de bouillon werd meestal in de soep gedaan, maar lang niet altijd. Vaak werd dit vlees gebruikt voor in de koude schotel of voor de dag erna om te eten met opgebakken aardappeltjes en wat groenten.
Bloemkoolsoep; dit zijn de lekkerste varianten
Eén groente, meerdere soepen en nog meer smaken, van lekker licht tot een goed vullende bloemkoolsoep, ze zijn allemaal even lekker.
Zondagse soep of bloemkoolsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 liter runderbouillon
- 1/2 bloemkool
- een handje vermicelli
- een takje verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zondagse soep of bloemkoolsoep:
Maak een dag van tevoren bouillon. Zie de begeleidende tekst voor het recept.
Snijd de bloemkool in mooie roosjes en doe die samen met de vermicelli in de hete bouillon. Breng de bouillon tegen de kook aan, maar laat die niet koken. Laat nu de bloemkool en vermicelli in ongeveer 20 minuten garen. Roer een of twee keer, om de vermicelli niet tegen elkaar aan te laten plakken.
Let erop dat de soep niet gaat koken en dat je niet te vaak roert dit maakt dat de soep troebel wordt, dit wordt ook wel blind genoemd. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar we willen een mooie heldere bouillon behouden.
Proef en breng eventueel op smaak met wat zout. Serveer de zondagse soep in mooie soepborden en bestrooi met een klein beetje gehakte peterselie.
Tafel lekker !!