Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Soezen bakken; met een vulling van advocaat-room

Soezen bakken; met een vulling van advocaat-room – Vul eens een soes als nagerecht. De kleine soesjes met chocoladesaus met de naam profiteroles kennen we wel, maar er zijn zoveel meer manieren om soezen te gebruiken als nagerecht.

Soezen

Soezen bakken is een leuk klusje, alleen de afwas is wat minder. Wanneer ik soezen bak dan bak ik er gelijk wat meer en doe die in de vriezer. Soezen laten zich namelijk makkelijk invriezen en zijn ongevuld snel ontdooit. Zo heb je altijd wat aan te pakken voor een dessert of iets lekkers bij de koffie of thee. Het leuke is je kan ze zoet vullen met ijs, slagroom of banketbakkersroom, maar ook een hartige vulling kunnen ze prima hebben.

Popover

Soezen worden gebakken op een bakplaat besmeert met boter en bestoven met bloem. Op een bakpapier bakken is ook een manier, maar wij dezen het weer anders we bakte ze in een muffinvorm. Zo is het makkelijker om ze allemaal even groot te krijgen en ze worden mooi hoog. Engelse zouden zeggen popover en dat is het eigenlijk ook. Ze rijzen en barsten open, het lijken wel paddenstoelen.

Soezen bakken; met een vulling van advocaat-room

 

Voor ongeveer 10 stuks

Voor de soezen:

  • 200 gram water
  • Snuf zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren

Voor de vulling:

  • 300 gram slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 theelepels vanillesuiker
  • 250 gram advocaat
Soezen bakken; met een vulling van advocaat-room

Het bakken

Smeer de muffinvorm in met boter en bestuif deze met wat bloem. Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng het water met de boter aan de kook. Voeg de bloem toe en roer goed. Blijf verwarmen tot de bloem gaar is. Kijk hier voor stap voor stap foto’s. Haal de pan van het vuur en meng er met de mixer een voor een de eieren door. Doe het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje, en spuit mooie bollen in je muffinvorm. Zet de muffinvorm in de oven en draai de oven terug naar 200 graden. Bak de soezen in ongeveer 20 minuten gaar dit is afhankelijk van de oven maar let op! Maak de ovendeur niet te vroeg open want dan zakken de soezen in en dan is al je werk voor niets geweest. Bak de soezen liever iets te bruin dan te licht. Je kan bij soezen vrij goed op de kleur afgaan wat gaarheid betreft. Haal ze uit de oven en keer de muffinvorm om op een schone theedoek. Komen de soezen niet goed los snij dan voorzichtig met een mesje langs de zijkant. Laar de soezen helemaal afkoelen.

Het vullen

Klop de slagroom met de suiker en de vanillesuiker stevig. Schep er ongeveer 150 gram van de advocaat doorheen maar zo dat het niet helemaal vermengd is. Doe de advocaat-room in een spuitzak. Trek het kapje van de soezen en vul deze met de advocaat-room. Schep in iedere soes nog wat extra advocaat en bestrooi ze met poedersuiker.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
  1. Connie zegt

    Bedoel je da baktijd van de soezen? Dit is ongevver 20 minuten zoals in recept geschreven staat. Dit is uiteraard afhankelijk van grootte van soezen en iedere oven bakt anders.

    1. Mieke zegt

      Hoi Connie,

      De baktijd staat inderdaad bij het recept .
      hoelang doe je er dan over ,om alles voor te bereiden .
      En hoeveel deeg in de muffinvormpjes .
      Verder waren ze superlekker !!!

      1. Connie zegt

        Ik zou je echt niet kunnen zeggen hoe lang ik er over deed. Het is ook verwant aan je ervaring. De eerste keer soezen maken duurt langer dan dat je ze voor de tiende keer maakt.

        1. Connie zegt

          De hoeveelheid beslag is aan jou. Ik haalde er 10 uit. Maar je mag ze gerust groter of kleiner maken,Net wat jij wil

    2. Mieke zegt

      Hoi Connie Derks,

      Ik had de Bolognese saus gemaakt .
      Had daar 2-vraagjes over .
      ik hadCabernet-Syrah wijn gebruikt .(maar vond dit niet lekker ) Welke wijn gebruik jij daarvoor ?

      En moet daar echt zoveel vocht bij ?

      1. Connie Derks zegt

        Over welk recept heb je het precies? Zou het mogelijk zijn om je vraag onder het recept te plaatsen waar je de vraag over hebt? Ik gebruik over het algemeen de wijn die ik heb staan.

        Bvd Connie

  2. Mieke zegt

    hoi ik heb de soezen gemaakt ,maar hoelang is nu eigenlijk de bereidings tijd ?
    Grt:Mieke…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.