Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Souffle met appels

2 760

Soufflé met vers geplukte appels

Ik kwam op het idee om mijn oude recept voor een soufflé met appels weer eens uit kast te halen door de appelukdag. De Landelijke Appelplukdag viel dit jaar op zaterdag 28 september. Iedereen kon zelf appels komen plukken voor een bedrag van 1 euro per kilo. Leuk om te doen en zo vers heb je zelden in huis! Kwestie van even uitzoeken welke telers er in jouw omgeving zitten, want je hoeft echt niet speciaal naar de Betuwe af te reizen als je niet in die omgeving woont.
Ik plukte onder andere wat cox appels, voluit Cox’s Orange Pippin. Vier van deze appels gingen de oven in om er een soufflé mee te maken. De soufflé kan overigens ook prima met andere appels gemaakt worden. Het is maar net welke handappel je lekker vindt, wat je in huis hebt.

Veel mensen deinzen er voor terug om een soufflé te bakken. Het is een baksel dat kan instorten…
Normaal gesproken moet je voor een soufflé de eiwitten- en dooiers splitsen. In dit recept gebruik je hele eieren. Het baksel wordt zodoende minder luchtig dan bij de klassieke soufflés het geval is, maar er is ook minder instortingsgevaar. Gewoon de aanwijzingen opvolgen en de ovendeur niet tussentijds open doen. De soufflé na het bakken direct naar de tafel dragen en niet wachten met eten. Waarbij eet je deze soufflé? Nou bijvoorbeeld bij rode kool. Een lekkere hachee/stoofschotel erbij of een pittige uiensaus voor de vegetariërs, gekookte aardappeltjes en smullen maar! Of, en dat is natuurlijk logisch, als een machtig dessert. Met een klein bolletje ijs ernaast en/of een glaasje cider of honingwijn erbij.

Dit heb je nodig voor een eenvoudige soufflé met appels

 • soufflé met vers geplukte appels4 appels
 • 40-60 gram suiker
 • ½ tl kaneel
 • 60 gram boter
 • 60 bloem
 • 2 dl melk
 • 2 eieren
 • 60 gram suiker
 • ½ tl vanillesuiker of wat extract

Ik gebruik gestandaardiseerde maatlepeltjes, die zijn iets groter dan gewone thee-en eetlepels van je servies.

Zoek een ovenschaal uit die groot genoeg is om vier appels naast elkaar op de bodem te kunnen zetten. Vet de schaal in met boter. Verhit de oven voor op 180°C. Schil de appels en steek het klokhuis eruit met behulp van een appelboor. Zet ze naast elkaar in de beboterde schaal.Maak een mengseltje van wat suiker en kaneel en vul de appelholtes ermee. Het kan zijn dat je wat suiker overhoud van de eerste 60 gram uit het recept. het hangt er vanaf hoe groot de holtes van de appels zijn.
Maak het beslag: Smelt 60 gram boter in een steelpannetje en voeg de bloem er in gedeeltes onder goed roeren aan toe.Voeg de melk er in gedeelten bij en blijf steeds goed roeren tot je een dikke gladde saus hebt gekregen. Meng 60 gram suiker en de vanillesuiker erdoor en laat de saus een beetje afkoelen. Voeg dan één voor een de eieren toe en klop alles steeds goed door, zodat je een mooi glanzend beslag krijgt. Verdeel het beslag gelijkmatig over de appels en plaats de schaal in de voorverwarmde oven. Bak de soufflé af tot het deeg goed uitgerezen is en de kleur mooi bruin is geworden. De baktijd ligt tussen 1 uur en 1 1/4 uur.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Amber zegt

  Yes!! Eindelijk dit recept weer terug gevonden. Vroeger maakte ik dit recept altijd uit een heel oud kookboekje van mijn moeder. Die hebben we na een verhuizing nooit meer terug kunnen vinden en het recept dus ook niet zoals die hier staat. Hartstikke bedankt en dat wordt weer smullen 🙂

  1. Lekker Tafelen zegt

   Altijd fijn om iemand blij te maken! Wanneer worden ze gemaakt Amber?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer