Happy souping! Groentesoep met kokosmelk – Detoxen is inmiddels een begrip; één of meerdere dagen leven op alleen maar sapjes of smoothies gemaakt van groenten en fruit. Zelf heb ik meerdere malen een detox- of sapkuur gevolgd. Zeker effectief om enkele kilo’s af te vallen, echter een zeer frustrerende, tijdrovende en dure aangelegenheid. Voor €50 aan biologische groenten en fruit in je boodschappentas om vervolgens met 3 glazen koud sap midden in de winter je dag door te komen. Maar alles voor de ‘glow’, want het werkt wel.
Juicing of Souping?
Dat dit anders kan moeten ze ook in Amerika gedacht hebben, want op juicing is een tegenbeweging gekomen; SOUPING. Souping is afgeleid van het woord soup (soep) en inmiddels razend populair in heel Amerika. Iedere zelf respecterende juice-bar heeft dan ook een souping-menu en zelfs aan souping detox-programma’s geen gebrek (zoals bijvoorbeeld www.soupure.com of www.splendidspoon.com).
Souping zorgt ervoor dat je zowel meer vezels binnenkrijgt, als dat het je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, wat bij het drinken van sapjes en smoothies niet het geval is.
Trek de koelkast maar open
De mogelijkheden zijn eindeloos en alle groenten zijn geschikt. Varieer bijvoorbeeld met kokosmelk voor een meer romige soep, of maak eens een soep van linzen en tomaat (het is immers het jaar van de peulvrucht). Het voordeel van souping is dat je in één keer een grote pan soep maakt, die je vervolgens in porties invriest. Ideaal voor een makkelijke lunch of een snel voorgerecht bij onverwachte eters.
Blender of staafmixer er lekker op los
De soep kun je op verschillende manieren klaarmaken. Zo kun je bijvoorbeeld alle groenten, kruiden en bouillon in een blender mengen en vervolgens opwarmen in een pan. Een alternatief is om alle groenten, kruiden en bouillon in een pan aan de kook te brengen en vervolgens met een staafmixer glad te pureren.
Wil je helemaal vanaf nul beginnen en geen bouillonblokjes gebruiken? Dan kan dat natuurlijk met een zelfgemaakte bouillon (lees de blog van Marlene Stolte er nog maar eens op na).
Een souping-detox kan je prima voor 1 dag doen. Je kunt dan uitgaan van 5 soepen op een dag. In de zomer kun je uiteraard ook variëren met koude soepen zoals komkommer soep of de ‘good-old’ gazpacho. Zorg ervoor dat je de soep met een lepel uit een kom eet zodat je het gevoel hebt dat je echt van een maaltijd aan het genieten bent.
Wat is jouw favoriete souping recept? Laat het ons vooral weten middels een reactie onderaan deze pagina.
Happy souping!
Souping: Groentesoep met kokosmelk
- 4 winterwortels
- 1 rode peper
- 1cm gember (of meer als je van gember houdt)
- 1 stengel bleekselderij
- 1 rode ui
- 1 knoflookteen
- 2 zoete aardappels
- Bouillonblokje opgelost in 1,8l heet water (of 1,8l zelfgemaakte bouillon)
- Theelepel kokosolie
- 1 blikje kokosmelk
Afwerking
- 1 Lente-ui
- 5 gram verse koriander
Was alle groenten. Nu wordt het tijd om te snijden. Het makkelijke aan soep maken is dat je allemaal grove stukken kan gebruiken als je toch moet pureren. Dus hak er lekker op los. Snijd de winterwortels in stukken. Verwijder de zaden uit de rode peper en snijd de peper. Schil de gember en snijd in stukken Snijd de bleekselderij. Schil en snijd de ui en knoflook. Was de zoete aardappels en snijd deze in stukken.
Smelt de kokosolie in een pan. Doe alle gesneden groenten in de pan en verwarm 7 minuten onder af en toe roeren tot alle groenten glazig zijn. Voeg 1,8l (zelfgemaakte) bouillon toe. Laat de soep 30 minuten doorkoken. Voeg de kokosmelk toe en warm het geheel nog even goed door. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
Werk de soep af met de gesneden lente-ui en koriander
Neem aan dat de kokosmelk tijdens de afwerking er bij gaat?
Jazeker! We hebben de tekst voor je aangepast. Excuus voor het ongemak.