Spaghetti met cantharellen en Provençaalse kip – Bezeten van lekker eten noemen ze me. Foodie zijn is leuk, want om je heen oogst je altijd dankbare reacties als je weer eens een verrassend bordje op tafel tovert. Maar waarom ook niet? Het is echt helemaal niet zo moeilijk. Oké, de grote vraag die iedereen altijd bezig houdt is: “Wat eten we vandaag?” Inspiratie is dan ook echt wel één van de grootste sleutelwoorden. De werkelijke truc is dat je verrassend voor de dag komt.
Inspireren en verrassen
“Altijd proeven!” Je hoort het koks wel eens zeggen. Het is echt belangrijk om smaken op elkaar af te stemmen. Die smaken kom je vanzelf tegen als je maar blijft experimenteren. Soms wordt ik daar stiekem ook een beetje mee geholpen. Zo duik ik graag ik even weg in een heerlijk kookboek of kookmagazine om inspiratie op te doen. Je hoeft zeker niet een recept te volgen, maar soms tref ik een aantal leuke ingrediënten om weer eens te kunnen verrassen. Aangevuld met een aantal ingrediënten uit de dagelijkse voorraad, maakte ik onderstaand gerecht. Bijzonder eenvoudig, maar probeer het maar…. je gasten smullen van het resultaat.
Cantharellen
Vaak zijn de champignons een automatische keuze. De meest verkochte paddenstoel en daarom ook breed verkrijgbaar. Ik werd geattendeerd op de verkrijgbaarheid van verse cantharellen. Een puur product, vaak moet je bij het schoonmaken ook echt her en der een takje en blaadje verwijderen. Een verrassend ingrediënt dus en alleen al vanwege het peperige karakter een pracht product in veel gerechten.
Spelt Spaghetti
Persoonlijk kies ik altijd voor verse pasta. Maar vandaag probeerde ik spelt spaghetti. Dat is even anders van kleur en van smaak. De robuuste spaghetti scoorde goed in mijn recept en afgezien van het feit dat velen deze als extra gezond bestempelen, bracht het in mijn gerecht vooral net even dat verrassende effect.
Provencaalse kip
Een pastagerecht wordt te vaak met gewoon een stukje kipfilet gemaakt. Het genoemde verrassingseffect kun je heel goed creëren door dat anders te doen. Waarom niet even een kippetje braden. En zo kwam ik op de Provençaalse kip in braadzak. Je kan deze tegenwoordig al bijna kant-en-klaar kopen en hoewel ik graag alles vers maak, soms is zo’n kippetje dat ik zo in de oven kan schuiven ook best handig. Die hele kip op tafel maakt het gerecht net even bourgondischer. Iedereen komt met vieze vingers en een dikke glimlach van tafel. Daar doe je het toch voor?
Groene salade
De maaltijd is niet af zonder een beetje aandacht voor extra groenten. Eén van de dingen waarop ik bij mijn gasten scoor. Vandaag maak ik een verrassende groene salade met blauwe kaas, appel en een frambozenvinaigrette.
Verrassend koken
Geïnspireerd geraakt door de inhoud van mijn boodschappenmandje? Ik ben ervan overtuigd je ook te inspireren met het bijbehorende gerechtje dat die avond bij mij op tafel kwam. Een absoluut feestelijke maaltijd waar ook de kinderen vol op aanvielen. Soms zou ik het willen laten proeven, dat gaat helaas niet. Toch wil ik je echt uitdagen om dit in eigen keuken ook eens te maken.
Spaghetti met cantharellen en Provençaalse kip
- 1 Provençaalse kip in braadzak
- 300 gram cantharellen
- 1 middelgrote ui
- 75 gram gerookt spek (liefst aan een stukje, snij er vervolgens zelf blokjes van)
- 300 gram spelt spaghetti
- 1 eetlepel bloem
- 250 ml. groentebouillon
- 250 ml. slagroom
- verse peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kip met braadzak in z’n geheel in de oven. Let op, deze heeft 70 minuten nodig om te garen.
Ga zitten, pak een lekker glaasje wijn. Je hebt 50 minuten pauze. De geur van de kip zorgt vanzelf dat je op tijd weer in de keuken staat.
Vul een pan royaal met water en breng dit al aan de kook.
Borstel ondertussen de cantharellen schoon met een paddenstoelenborsteltje, of veeg ze schoon met een stukje keukenpapier (niet onder de kraan wassen, ze absorberen dan het water en verliezen smaak). Snijd het spek in blokjes, schil en snipper de ui, en hak wat peterselie fijn.
Haal de kip uit de oven. Giet het overtollige braadvocht in een royale koekenpan. Hou de kip warm onder folie. Bak de spekblokjes uit in het braadvocht van de kip. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak nog even mee. Op het laatst de cantharellen toevoegen. Heel kort even meebakken. Bestrooi nu royaal met 1 eetlepel bloem. Schenk de slagroom en de groentebouillon erbij en warm nog even goed door.
Doe de speltpasta in het kokende water. Laat in 4 minuten garen. Giet de pasta af, spoel af met lauw water en serveer met de cantharellensaus. Geef de gebraden kip en de groene salade er apart bij.
Eet smakelijk
We zijn nieuwsgierig!
We zijn reuze nieuwsgierig of jullie je pasta ook met net even andere ingrediënten maken. Gebruiken jullie ook wel eens cantharellen of spelt spaghetti? Ook als je dit recept namaakt, laat het ons weten want we zijn echt benieuwd wat jij ervan vond!