Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spareribs van de BBQ; Daar MAG je je vingers wel bij aflikken

Een afsluitbare barbecue kan ook ‘s winters ingezet worden voor een bourgondische lekkernij als deze.

0 1.354

Spareribs van de bbq – Zodra de temperaturen het toelaten sleept iedereen de bbq weer uit de schuur. Echter, deze spareribs heb ik eind december op de bbq gemaakt. Hoewel het begrip WinterBBQ misschien een trendy en nieuw begrip voor velen, is bbq’en in de winter eigenlijk niet zo ongewoon. In feite kun je het hele jaar door wel bbq’en, zo lang je maar een afsluitbare bbq hebt waardoor regen, wind en sneeuw geen invloed hebben op de temperatuur en op het vlees.

Pak eens echt uit met heerlijke spareribs van de bbq. Begin een dag vooraf met de rub en laat deze goed intrekken. Daarna ongeveer 4 uur op de bbq en je hebt de heerlijkste spareribs.
In de afgelopen jaren heb ik dit recept steeds wat meer door ontwikkeld en geperfectioneerd. Het resultaat? Heerlijke ribben met een fijne bite en een lekkere zoete bbq smaak om je vingers bij af te likken. Je kunt deze ribben echt het hele jaar door maken en het mooiste ervan is dat je er eigenlijk niet zo veel voor hoeft te doen.

Tip: gebruik voor deze ribben geen gewoon houtskool maar briketten. Ik gebruik zelf kokosbriketten omdat deze langer branden. Het nadeel van briketten is dat deze een lagere maximale temperatuur kunnen bereiken dan houtskool. Het ezelsbruggetje wat ik altijd gebruik is HoutsKool staat voor Heter maar Korter. Het verschil is niet zo heel groot in temperatuur maar qua brandtijd heb je bij zogeheten low & slow gerechten meer aan briketten.


Spareribs van de bbq

image2  dikbevleesde ribben

Voor de rub:

 • 2 el rietsuiker
 • 2 el bruine suiker
 • 2 el paprikapoeder
 • 1 el zout
 • 1 tl mosterdpoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl versgemalen zwarte peper

Voor de glaze:

 • 4 el bbq saus
 • 2 el ketjap manis
 • 2 el honing
 • 1 el ketchup

Spareribs vliesBegin voor dit recept 1 dag vooraf door de ribben te ontdoen van het buikvlies. Dit is het dunne stukje vlies wat aan de holle zijde van de ribben zit. De reden waarom dit verwijderd wordt, is omdat dan de rub beter in het vlees trekt.

Hoe doe je dit? Leg de ribben voor je op een snijplank met de holle zijde naar boven. Pak een scherp klein mesje, kijk uit voor je handen en duw de punt voorzichtig aan de rand van de ribben onder het vlees tot je een klein stukje van het doorzichtige buikvlies te pakken hebt, trek dit, eventueel met hulp van een stukje keukenpapier, van de gehele holle zijde van de ribben af.  Spoel de ribben even af onder de kraan en maak deze dan met behulp van keukenpapier goed droog.

We gaan nu de ribben met de rub inwrijven. Meng alle kruiden in een schaaltje goed door elkaar. Leg de ribben voor je neer en bestrooi de ribben volledig met deze rub. Wrijf het goed in, wikkel de ribben in aluminium folie en leg deze 24 uur in de koelkast weg om de rub lekker in te laten trekken.

Op de dag dat je de ribben gaat bbq’en, steek je de bbq indirect aan. Dit houdt in dat je 1 deel van de bbq vrij houd van kolen. Hier leg je de spareribs straks.
Je hebt om een lage temperatuur te krijgen, niet al te veel briketten nodig. meestal zijn 2 handjes kolen meer dan voldoende om een temperatuur van 110C te verkrijgen.
Wacht tot de bbq deze temperatuur heeft en leg dan de spareribs op de bbq. Keer de ribben elk half uur om deze mooi gelijkmatig te garen of zet de ribben zoals ik heb gedaan op de zijkant.

Houd de temperatuur goed in de gaten om te zorgen dat deze niet veel van de 110 graden afwijkt. Vaak kun je met behulp van de luchtroosters de temperatuur beïnvloeden. Zet je de beide roosters open, dan gaat de temperatuur omhoog, zet je de roosters dicht, dan komt er minder zuurstof in de bbq en gaat de temperatuur omlaag. Heb je geen roosters in je bbq, verwijder of voeg een van de briketten toe om de temperatuur wat lager te krijgen.

Deze ribben gaan low & slow op de bbq en moeten dus een uurtje of 3 zeker wel op de bbq liggen. Kijk af en toe even of het bot boven het vlees uit begint te steken. Hierdoor kun je zien of de ribben gaar aan het worden zijn. Wees niet bang als dit de eerste 2 uur niet gebeurt, geen zorgen en neem de tijd.

Na een uurtje of 3, gaan we de ribben voorzien van een mooie glaze, een mooie glanzende laag met een heerlijke smaak. Meng hiervoor de ingrediënten en smeer met dit mengsel de ribben met een kwastje in. Smeer de ribben volledig in en doe de deksel weer dicht om nog een half uurtje te garen. Na een half uurtje smeer je nog even lichtjes in en leg de ribben nog een kwartiertje à 20 minuten terug.

Eet smakelijk!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer