Dikke speculaasbrokken, zo heerlijk nostalgisch bij de thee, de koffie of de warme chocolademelk. Een schaaltje gebroken brokken op tafel, wat mij betreft is het pure nostalgie. Als je ze zelf maakt gebruik je daar natuurlijk echte roomboter voor.
- 150 gram roomboter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel melk
- geroosterde amandelen of amandelschaafsel
De boter met de suiker, het zout en de speculaaskruiden goed met elkaar vermengen. Daarna het bakmeel en de melk toevoegen en het geheel tot een soepel deeg kneden. Het deeg in plastic folie verpakken en ca. 3 uur in de koelkast laten opstijven.
Het deeg uitrollen tot een lap van ca. 1 cm. dik en dit op een beboterde bakplaat leggen. De amandelen ter garnering erin drukken of het amandelschaafsel erover strooien en licht in het deeg drukken. De plak deeg ca. 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 175 graden. De bakplaat uit de oven halen en de speculaas laten afkoelen. Daarna de koek in stukken breken.