Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels

1 1.701

Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels – Speltbrood. In de Veggiebox zat ook een zakje met hele speltkorrels. In het bijbehorende recept staat dat je ze eerst beetgaar moet koken en daarna afgekoeld, in de salade doen. Dat lijkt me helemaal niks. Dus heb ik voor een andere oplossing gekozen. Ze zijn echt heel erg lekker door zelfgebakken brood. Ze maken het knapperig en geven net dat extraatje, want gewoon brood is zo ontzettend saai. Sorry, maar ik ben een beetje verwend op dat gebied denk ik.


Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels

 • 250 gram speltbloem
 • 250 gram speltvolkorenmeel
 • 150 gram hele speltkorrels, een nacht in water geweekt
 • 9 gram zout
 • 7 gram gedroogde gist (= 1 zakje)
 • 1 eetlepel vloeibare honing
 • 300 gram lauwwarm water

Zo maak je speltbrood:

Let op: vergeet niet om de speltkorrels, minimaal een nacht, in water te laten weken, anders blijven ze te hard en zijn dan waarschijnlijk niet eetbaar.

Doe alle droge ingrediënten, behalve het zout, in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de speltkorrels toe en meng weer goed. Los de el honing op in het lauwwarme water en voeg dit dan bij de rest in de kom. Laat het deeg ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. Kijk hier maar eens hoe dat ongeveer werkt:

Ik heb een rijsmand van pitriet gebruikt om het deeg voor de tweede keer te laten rijzen, maar een broodbakblik kan ook. Deze heb ik een grote, plastic container geplaatst, zodat het deeg tochtvrij staat. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven, inclusief ovensteen (mits je die hebt natuurlijk en anders gewoon op een bakplaat), goed voorverwarmen op 230 graden.

Een klein beetje water in een oud, metalen bakblikje doen en dit onderin de oven zetten. De stoom die zo ontstaat, zorgt er voor dat het deeg nog wat verder kan rijzen tijdens het bakken, zonder te gaan scheuren. De rijsmand snel en voorzichtig omdraaien, zodat het deeg op de bakplaat of ovensteen ligt. Ik heb het brood 1 x in de lengte ingesneden. dat staat mooi, maar voorkomt ook weer dat scheuren op plaatsen waar je het niet wilt hebben.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Legt het op een rooster om af te koelen.

Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Liesbeth zegt

  Hoi Xandra,

  Ik mis in het recept wanneer je het zout erbij doet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer