• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels

door Redactie
in Brood, Ontbijt en lunch, Recepten
0
3
Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels

Gewoon brood is zo ontzettend saai

Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels – Speltbrood. In de Veggiebox zat ook een zakje met hele speltkorrels. In het bijbehorende recept staat dat je ze eerst beetgaar moet koken en daarna afgekoeld, in de salade doen. Dat lijkt me helemaal niks. Dus heb ik voor een andere oplossing gekozen. Ze zijn echt heel erg lekker door zelfgebakken brood. Ze maken het knapperig en geven net dat extraatje, want gewoon brood is zo ontzettend saai. Sorry, maar ik ben een beetje verwend op dat gebied denk ik.

Versgebakken 100% Speltbrood met speltkorrels

  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram speltvolkorenmeel
  • 150 gram hele speltkorrels, een nacht in water geweekt
  • 9 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist (= 1 zakje)
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 300 gram lauwwarm water

Zo maak je speltbrood:

Let op: vergeet niet om de speltkorrels, minimaal een nacht, in water te laten weken, anders blijven ze te hard en zijn dan waarschijnlijk niet eetbaar.

Doe alle droge ingrediënten, behalve het zout, in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de speltkorrels en het zout toe en meng weer goed. Los de el honing op in het lauwwarme water en voeg dit dan bij de rest in de kom. Laat het deeg ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. Kijk hier maar eens hoe dat ongeveer werkt:

Ik heb een rijsmand van pitriet gebruikt om het deeg voor de tweede keer te laten rijzen, maar een broodbakblik kan ook. Deze heb ik een grote, plastic container geplaatst, zodat het deeg tochtvrij staat. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven, inclusief ovensteen (mits je die hebt natuurlijk en anders gewoon op een bakplaat), goed voorverwarmen op 230 graden.

Een klein beetje water in een oud, metalen bakblikje doen en dit onderin de oven zetten. De stoom die zo ontstaat, zorgt er voor dat het deeg nog wat verder kan rijzen tijdens het bakken, zonder te gaan scheuren. De rijsmand snel en voorzichtig omdraaien, zodat het deeg op de bakplaat of ovensteen ligt. Ik heb het brood 1 x in de lengte ingesneden. dat staat mooi, maar voorkomt ook weer dat scheuren op plaatsen waar je het niet wilt hebben.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Legt het op een rooster om af te koelen.

Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

 

DeelPin211Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle
Nagerecht

Ananas soufflé met verse ananas

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Ovenschotel met rundergehakt
Ovenschotel

Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!

bechamel van bloemkool
Saus

Bechamel van bloemkool

Reacties 3

  1. Liesbeth says:
    8 jaar geleden

    Hoi Xandra,

    Ik mis in het recept wanneer je het zout erbij doet.

    Beantwoorden
    • Vincent says:
      12 maanden geleden

      Hahaha, dat zat ik ook net te denken…waar gaat dat zout dan heen? Als je andere recepten leest, dan gaat het gewoon door de droge ingrediënten. Het punt is dat het niet in grote hoeveelheden bij het gist moet komen. Dus ik _denk_ dat het in dit recept tegelijk met de speltkorrels erbij moet.

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        12 maanden geleden

        Inderdaad. We hebben blijkbaar iets over de kop gezien, maar dat inmiddels ook aangepast.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen