Recepten om zelf te maken



Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer

Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer

Spitskool met ei – Gisteren was ik bij mijn lokale groenteboer voor mijn wekelijkse groenten en fruit. Het is iedere keer weer moeilijk kiezen want het ziet er allemaal even mooi en vers uit. Mijn groenteboer heeft alleen groenten en fruit van Hollandse bodem dus een sinaasappel of banaan vind je er niet. Maar met ‘alleen’ producten van Hollandse bodem is er absoluut volop keuze.

Kolen bijvoorbeeld, alle soorten en maten zijn nu verkrijgbaar en deze keer besloot ik om een spitskool te nemen. Meestal maken we spitskool met een melksausje. Maar ik wilde eens iets anders dus vroeg ik aan de verkoopster of ze een tip voor me had, en ja natuurlijk, die had ze wel. Ze adviseerde de kool eens klaar te maken met roerei. Ik vond het vreemd maar was ook wel nieuwsgierig naar het resultaat. Na haar aanwijzingen opgevolgd te hebben kwam ik tot een gerecht dat zeker voor herhaling vatbaar is. Deze naturel versie is erg smakelijk maar ik bedacht me dat ik het ook eens ga combineren met een lente-uitje , met een snuf kerriepoeder of met wat ham door het ei of of of nou ja ga zo maar door er is volop mee te combineren.

Spitskool is een sluitkool en familie van de witte en de rode kool. Hij dankt zijn naam aan zijn spitse vorm. Spitskool is vooral een zomerkool maar wordt ook in het najaar geoogst. Deze kool heeft een zachte smaak en is wat sappiger dan de witte kool. Ook is deze kool lichter verteerbaar wat hem ideaal maakt voor salades, om te koken, te smoren of te roerbakken. Omdat deze kool zo neutraal van smaak is, is deze perfect te combineren met tal van smaken. Denk hierbij ook eens aan de oosterse keuken of een pittige roerbak maaltijd.

spitskool

Spitskool met ei

Hoe maak je dit makkelijke koolgerecht:

  • ½ grote spitskool
  • 3 eieren
  • scheutje room
  • beetje boter of olie

Schaaf of snij de kool in dunne reepjes en was deze. Zet de kool op met aanhangend water (geen extra water, maar alleen het water dat nog aan de kool zit van het wassen) en een snufje zout. Laat de kool kort koken zodat deze nog een beetje knapperig is. Schud het vocht van de kool af en laat de kool droog stomen door deze zonder deksel nog even door te warmen. Klop je eitjes met een scheutje room of melk samen met wat peper en zout los. Smelt een beetje boter of olie in een koekenpan en bak daarin de eitjes rul. Blijf roeren totdat ze droog gebakken zijn. Roer nu het gebakken roerei door de kool en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Tafel lekker!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
bijgerechteierenGroentenkoolRecept

Koken van het seizoen



Je las: Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*