Dit recept is niet van mij, maar komt uit een heel leuk boekje. Leuk zo’n gevulde spitskool met lekkere vulling. Staat ook leuk op het bord en is gezond. Dit valt onder verantwoorde voeding en is erg lekker. Dit winterse gerecht is een complete maaltijd en staat in 45 minuten dampend op tafel. Het boekje waar ik dit uit heb gehaald heet “Genieten van Winterkost” en is overal te koop. Eet smakelijk!
- 2 spitskolen (à 400 g)
- 1 grote ui
- 2 teentje knoflook
- 2 wortels
- 30 gram boter
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 3-4 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
- Zout en versgemalen peper
- 1 theelepel karwijzaad
- boter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 200 ˚C en beboter een ovenschaal. Maak de kolen schoon, was en halveer ze en blancheer ± 7 minuten in kokend zout water. Haal uit de pan, spoel koud af en laat uitlekken. Haal de binnenste bladeren eruit en snij in fijne reepjes, zet de uitgeholde kolen apart. Pel de uien en knoflook en snij in fijne blokjes. Schil de wortels en rasp ze grof. Verhit de boter in een pan en bak alle groenten 3-4 minuten onder voortdurend keren aan. Doe het gehakt in een grote kom en meng ei, paneermeel, groenten en peterselie erdoor. Voeg zout, peper en karwijzaad toe en vul de halve spitskolen ermee. Leg in de ovenschaal en bak 30-35 minuten. Haal uit de oven en serveer direct.