Spruitjes met spekjes, vijgen en amandelschaafsel – Je lust ze of je lust ze niet! We hebben het natuurlijk over de spruitjes. Deze supergezonde knolletjes zijn er in de herfst- en wintermaanden. Heerlijk als je zo’n spruitje doorsnijdt. Je ziet dan nog beter hoe mooi deze mini kooltjes zijn. En eigenlijk geldt voor alle koolsoorten dat we ze veel vaker zouden moeten eten. Het is echt gezond voedsel en overtreft wat ons betreft alle “zogenaamde” superfoods. Probeer de spruitjes eens op verschillende manieren te bereiden. Durf ze te gaan eten. Een pot satésaus erover leeggooien is niet de oplossing, evenals het eindeloos koken van spruitjes tot ze door en door zacht zijn. Je moet de smaak van spruiten echt leren waarderen. Vind je de smaak te dominant? Combineer de spruiten dan met lekkere smaakmakers zoals in dit recept met spekjes en vijgen. Je kunt ze dan serveren als bijgerecht, maar ook als een heerlijk winterse salade. Uiteraard kun je zelf eindeloos variëren met smaakmakers. Spekjes of bacon is altijd populair als hartige smaakmaker. Probeer daarnaast een wat zoetere of frisse tegenhanger te vinden voor de bittere spruitjes. Hier zijn dat de gedroogde vijgen, maar dat kan ook appel of bijvoorbeeld paprika zijn.
Spruitjesrecepten; Zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Spruitjes met spekjes, vijgen en amandelschaafsel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram spruitjes
- 125 gram spekreepjes
- 100 gram gedroogde vijgen
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- olijfolie
- zeezout
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spruitjes met spekjes, vijgen en amandelschaafsel:
Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Blancheer de spruitjes voor 3 minuten in gezouten water. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.
Rooster het amandelschaafsel in een droge pan.
Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd ze in reepjes.
Verhit een klein scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de spekjes. Voeg de spruitjes toe en bak voor ongeveer 5 minuten mee. Meng op het laatst de vijgen door de spruitjes. Breng op smaak met een klein beetje zout en peper. Bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.
Tafel lekker !!