Recepten om zelf te makenStamppot boerenkool; Het basisrecept!

Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Stamppot boerenkool; Het basisrecept! – De Koningin van de stamppotten, de stamppot boerenkool. Een echte klassieker uit de Hollandse keuken. Velen van ons leren thuis van hun moeder of vader hoe ze stamppot boerenkool moeten maken. Ik heb het van beide geleerd. Het verschil tussen die van mijn moeder en vader? Een lepeltje mosterd door de stamppot boerenkool. Maar als je het niet van huis uit geleerd hebt, dan is zo iets simpels als stamppot best lastig. Want hoe zit het met de verhoudingen en hoe gaar ik toch die boerenkool? Hier het basisrecept!

Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Recept voor 4 personen:

  • 800 gr. geschilde aardappelen
  • 300 gr. boerenkool (zonder naaf en stronk, fijngesneden)
  • 200 gr. gerookte spekreepjes
  • 1 slagersrookworst
  • 100 ml. melk
  • 50 gr. roomboter

Snij de geschilde aardappelen in kleinere stukken en kook de aardappelen gaar. Doe in een grote kookpan de fijn gesneden boerenkool en doe hier ongeveer een vingerhoogte aan water in. Kook de boerenkool gaar. De boerenkool en aardappelen hebben ongeveer 20 á 25 minuten nodig om te koken. Evenals de rookworst.

Doe in een ander pannetje koud water en doe hier de rookworst in. Hou dit water onder het kookpunt, dit water mag niet koken. We wellen nu de rookworst.Meer weten over het bereiden van echte slagers rookworst? Hier vertellen we je meer.

Bak in een koekenpan de gerookte spekreepjes tot de gewenste gaarheid. Sommigen houden van zachte gebakken spekjes andere van hele harde uitgebakken spekjes. Doe wat jij het lekkerste vind. Giet de aardappelen en boerenkool af als het gaar is. Verwarm de melk en stamp de aardappelen tot puree. Meng de melk en de boter erdoor heen. Roer de boerenkool erdoor samen met de spekjes en het vet van de spekjes. En breng het op smaak met wat zout. Serveer de rookworst erbij en klaar is je stamppot boerenkool.

Tip: Serveer bij de stamppot mosterd en tafelzuren zoals augurk en zilveruitjes.

Tafel Lekker!
Vraag, tip of opmerking? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder! Ga in gesprek over dit onderwerp of recept en krijg antwoord van de schrijver zelf. Deel ook gerust jouw recept of variatie. Een foto uploaden kan ook.


Je las: Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*