- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Stamppot pastinaak met champignon uienstoof

Stamppot pastinaak met champignon uienstoof – Pastinaak is weer helemaal in opkomst en kan van de lijst met vergeten groenten want hij is in het najaar en winter weer goed verkrijgbaar. Met deze oud-hollandse groente kun je alle kanten op. In dit recept hebben wij er een stamppot mee gemaakt met een champignon uienstoof. Lekker vegetarisch en hartig.

Voor de stoof heb ik gekozen voor mooie Hollandse champignons, maar je kan natuurlijk variëren met allerlei soorten paddenstoelen die in het seizoen zijn. Zo maak je deze stamppot pastinaak met heerlijke champignon uienstoof.


Stamppot pastinaak met champignon uienstoof

Voor 4 personen

Voor de stamppot

Voor de champignon-uienstoof

Schil de aardappelen en pastinaak. Zet de pastinaak in een pan met water en de aardappelen in een andere pan met water. Voeg een flinke snuf zout toe aan het kookwater van beide pannen.  Breng beide aan de kook en zet het vuur zachter. Kook ze tot ze gaar zijn.

Snij de champignons in partjes van 4. Maak de ui schoon en snij de ui ook in partjes. Maak de drie tenen knoflook schoon. Zet een ruime hapjespan op het vuur en verhit hier de olie en boter in. Zet de pan daarna op half vuur.

Doe hierin de champignon, rode ui, knoflook en de fijngehakte tijm. Bak het even aan tot de ui en champignons een kleurtje krijgen. Let wel op dat je ze langzaam bakt zodat de ui niet verbrand. Voeg hier de 2 el. zoete balsamico aan toe en de groentebouillon. Stoof het geheel ongeveer 20 minuten zodat de smaken goed vrijkomen. Laat het vocht tot de helft inkoken.

Giet de aardappelen en pastinaak af als ze gaar zijn. Doe de aardappel en pastinaak samen in één pan. Voeg de roomboter en melk toe. Stamp de aardappelen tot een mooie puree en breng het op smaak met zout. Je stamppot is klaar. Maak van de maïzena en het water een egaal papje door het met je vinger goed door elkaar te roeren. Voeg het papje toe aan de champignon uienstoof en laat het even doorkoken zodat de maïzena gaat binden. Proef of het smaak is of dat je nog wat zout en peper wilt toevoegen.

Hak de peterselie fijn. Serveer de stamppot met de champignon uienstoof. Garneer het geheel af met de gehakte peterselie voor meer kleur.

Tafel Lekker!

Links in dit recept:
  1. groentebouillon: https://lekkertafelen.nl/recepten/groentebouillon-maken/