- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Stamppot rode bietjes met op de huid gebakken skrei

Stamppot rode bietjes met op de huid gebakken skrei – Stamppot is meer dan alleen het nostalgische plaatje dat we vaak voor ogen hebben. Die grote pan op tafel de rookworst en een flink stuk spek, om het maar niet over dat kuiltje jus te hebben. Oké, het is een niet te versmaden maaltijd in de wintermaanden. Ja echt, je kunt mij er ook gerust voor wakker maken. Heb je ook wel eens nagedacht over een andere invulling van de klassieke stamppot? De winter is haast voorbij. Vergeet de stamppot als hoofdgerecht, en ontdek de mogelijkheden van deze klassieker ook als bijgerecht. Een fris stamppotje kan je visje of een mooie steak prima begeleiden ook na de winter.

Kleurrijk en smaakvol

Vandaag een stamppotje van rode bieten. Niets bijzonders toch? Ik hoor het je denken. Nee, een bieten stamppot is helemaal niets bijzonders. Maar met een beetje aandacht en liefde maak je er wel iets bijzonders van. We serveren de bietenstamp met een mooi stukje verse skrei. Een schijfje citroen, een takje dille en de frisse veldsla maken het geheel compleet. Frisheid, kleur, smaak, en vooral ook een garantie dat je tafelgenoten graag aanvallen op het door jou gecreëerde schilderijtje.

Stamppot rode bietjes met op de huid gebakken skrei

Voor 2 personen

Vind hier een mooie bijpassende wijn[1]

Vraag je visspecialist om een mooi stukje skrei. We adviseren 400 gram met z’n tweeën, maar echt niemand wordt boos als het een beetje meer is. Het botermalse visje bak je echt supersnel en is zachter van smaak dan kabeljauw. Het is z’n geld meer dan waard! Doe mij en vooral jezelf een plezier en probeer dit één keer. Elke (hobby)kok die jou daarna nog pangasius, tilapia en andere geïmporteerde rommel voorzet kan rekenen op op z’n minst een zeer verontwaardigde blik van jou.

Genoeg gekletst, hoewel ik ook nog een tip toe wil voegen over de bietjes. Een kilo bieten kost je echt niets. Daarnaast liggen ze voorgekookt in een zakje. Ik ga het niet veroordelen, maar als je toch aardappels kookt is het een kleine moeite om de bietjes ook even zelf te koken. Kleine moeite, voordeliger en een heerlijk resultaat.

En nu gaan we echt aan de slag. Rode bieten moeten echt wat langer koken. Beetgaar is lekker, maar voor de stamppot mogen ze een tikje verder. Reken dus op 40 minuten kooktijd. Boen de bieten schoon en kook ze in ruim water goed gaar. Schil ondertussen op je gemak de aardappels en kook ze in licht gezouten water ca. 20 minuten.

Dan heb je nog even tijd om je dressing te maken. Meng hiervoor azijn, honing, zout en peper en voeg daarna een eetlepel olie toe. Was de veldsla en laat drogen. Halveer de citroen en snijd van beide helften een schijfje af. Pers de rest uit.

Spoel de skrei filets af en laat en dep droog met een stukje keukenpapier. Snijd de huid op 2 plekken licht in. Besprenkel de filets met wat citroensap en bestrooi met wat zout.

Giet de bieten af en stroop het velletje er af. Giet de aardappelen af. Snijd de bieten klein en stamp met de aardappelen en de melk tot een puree. Dek af en hou de puree even warm.

Rooster de amandeltjes even in een droge koekenpan. Let op, maak de pan niet te heet, dit gaat heel snel! Haal de geroosterde amandelen uit de pan. Laat de pan op half hoog vuur staan en smelt een stukje roomboter. Bak hierin de skrei filets eerst 3 minuutjes op de huid. Draai het visje om en bak nog 2 minuten. Ook dit gaat zeer snel, voorkom dat het visje helemaal uit elkaar valt. Erbij blijven dus! Leg de 2 plakjes citroen even in de hete pan. Bak een halve minuut mee. Zet het vuur uit.

Meng de veldsla met de vinaigrette. Schep de bietenstamp middenop de twee borden. Leg de skrei erop, dan een schijfje citroen en top af met een takje verse dille en de geroosterde amandelen. Leg de veldsla om de stamppot en serveer direct.

Links in dit artikel
  1. Vind hier een mooie bijpassende wijn: https://lekkertafelen.nl/wijn/wijn-bij-kabeljauw-of-skrei/