Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

Een stamppot wordt vaak gezien als doordeweekse maaltijd. Deze stamppot spruitjes mag je echter gerust op zondag op tafel zetten voor je vrienden. De toevoeging van geitenkaas, uitgebakken katenspek en gewelde rozijnen maken deze stamppot spruitjes heel bijzonder.

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek – Stamppot spruitjes is meer dan alleen aardappels, spruitjes en een stamper. Je hebt ongetwijfeld iets in je koelkast liggen waarmee je een stamppot bijzonder maakt. Dat ene ingrediënt kan er heel veel toe doen. In onderstaand recept zul je misschien een beetje verbaasd zijn over de combinaties, maar ik kan je verzekeren dat dit heerlijk is. Het robuuste van de spruitjes en de krachtige smaken van geitenkaas en spek worden perfect gecompenseerd door het fruitige van de rozijnen.

Deze stamppot kun je prima serveren als je vrienden komen eten. Echt niemand zal je aanvallen op je keuze om spruitjes op tafel te zetten, maar ook de doorgewinterde spruitenliefhebber zal er van smullen. Kies er een rode en robuuste Franse wijn bij.

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

  • 800 gram spruitjes
  • 1 kilo aardappelen (kies een kruimige aardappel!)
  • 300 gram katenspek
  • 200 gram zachte geitenkaas (komijnekaas kan ook)
  • 75 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 2 dl. melk
  • 25 gram boter
  • zout, peper
  • Optioneel: Cashewnoten

Maak de spruitjes schoon en was ze. (Snijd ze aan de onderkant kruislings in voor een gelijkmatige en snellere garing). Kook de spruiten in royaal water in ca. 15 minuten gaar en giet ze af. Schil de aardappelen en was ze. Kook de aardappelen in ca. 18 minuten gaar en giet ze af.

Verhit de boter in een koekenpan en bak het katenspek in ca. 3 minuten knapperig. Klop de eieren los met de geitenkaas. Verwarm de oven voor op de grill stand. Pureer de aardappelen en verkruimel 3/4 deel van het katenspek erboven. Meng de puree met de spruiten, warme melk, bakvet en de rozijnen. Je hoeft de rozijnen van te voren niet te wellen! Schep de helft van het eimengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de stamppot in de ovenschaal en verdeel de rest van het eimengsel erover. Laat de spruitjes stamppot boven in de oven in ca. 6 minuten gratineren. Garneer met de rest van het katenspek en strooi er eventueel wat cashewnoten over.

Tafel lekker!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Lekker Tafelen zegt

    Dankjewel Ludo, het lijken veel smaken maar ze komen inderdaad heel mooi samen in dit gerecht.

  2. Ludo zegt

    Hmm, heerlijk recept. Vanavond voor het eerst gemaakt, een na laatste dag van het oude jaar. Lekker met dat geitenkaasmengel met die rozijntjes.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.