Recepten om zelf te maken



Steak Tartare; Een doe-het-zelf gerecht

Steak Tartare; Een doe-het-zelf gerecht

Steak Tartare; Een doe-het-zelf-gerecht – Het klinkt dan misschien chique, maar een steak tartare is eigenlijk niets meer dan een doe-het-zelf pakketje van rauw vlees, een eitje en wat frutsels erom heen. Beetje zuur, beetje pit en husselen maar op je bord. Er doen de raarste verhalen de ronden over de oorsprong van dit gerecht, iets met paardenvlees onder een zadel van een Tataar, een Mongoolse ruiter. Het vlees zou dan lekker mals worden. Maar dan zit je met die extra ‘r’.

Herman den Blijker heeft het daarentegen weer over een Italiaanse kok die, omdat hij pannen te kort had, in paniek restjes rauw vlees in kleine stukjes sneed, aanmaakte met wat voorhanden was en op een bord serveerde. Dat gerecht bleek goed te smaken, ging de grens over en kreeg een hele rits andere namen en soms ook toevoegingen. De basis blijft echter hetzelfde. Een mooi stuk, heel vers, rund- of paardenvlees, kleingesneden. Niet door de blender! Een beetje kauwen doet geen mens kwaad en anders moeten we daar ook weer een nieuwe naam voor verzinnen, steak tartare spread of zo.

Steak Tartare

  • een pond vers rundvlees, bavette bijvoorbeeld (overleg met je slager!)
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 4 eierdooiers
  • 2 el kappertjes, fijngesneden
  • 1 augurk, fijngesneden
  • halve bos platte peterselie, fijngesneden
  • ketchup
  • mosterd
  • tabasco
  • worcestersaus
  • vers gemalen zout en peper

Steak Tartare 3

Snij het vlees in reepjes en snij of hak het daarna fijn. Breng het met zout, peper en een paar druppels tabasco en worcestersaus op smaak. Je kan er nu voor kiezen de rest van de ingrediënten er al doorheen te mengen, maar ik vind het leuker iedereen zelf te laten doe-het-zelven. Maak 4 ballen van het vlees, duw deze iets plat, maak met twee vingers een kuiltje in het midden en leg dit in het midden op een bord.

Verdeel de sjalot, kappertjes, augurk en peterselie rond het vlees. Leg er een theelepel ketchup en mosterd bij. Als laatste leg je de eidooier in het kuiltje.

Meteen opdienen!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
HoofdgerechtenlunchReceptvlees

Koken van het seizoen



Je las: Steak Tartare; Een doe-het-zelf gerecht

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*