Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

1 22.733

Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsay en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsay was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

  • 750 gr mager rundergehakt
  • 4 ons uien (in halve ringen)
  • 3 teentjes knoflook (fijn)
  • 2 grote winterpenen (julienne)
  • 2 ons fijne erwten (diepvries)
  • 125 gr champignons (in halve plakjes)
  • 2 el tomatenpuree
  • ½ el tijm
  • ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd)
  • 2 el bloem
  • 75 ml worcestersaus
  • Olijfolie
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 2 eierdooiers
  • 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Doe een paar scheutjes olijfolie in de braadpan. Doe het gehakt er in en rul het even totdat het gaat verkleuren. Breng op smaak met zout en peper. Doe nu de gesneden groente er bij, de champignons, de tijm, de knoflook en de tomatenpuree. Lekker zacht laten worden. Doe de kippenbouillon erbij en de bloem en laat eventjes, al roerend pruttelen totdat het hele mengsel mooi dik en stijf is. Breng verder op smaak met de worcestersaus. Kook tegelijkertijd de aardappelen in zout water. Giet ze af als ze gaar zijn, stamp ze dan fijn, doe de eierdooiers erbij en de helft van de kaas. Nu heb je dikke puree die op smaak is gebracht. Als het gehaktmengsel met de groenten ingedikt is doe het dan in een grote ovenschaal. Dek het af met de net gemaakte puree. Gebruik de rest van de kaas om het dak van de schotel mee te bestrooien. Zo krijg je een heerlijke, smakelijke, krokante korst. Zet hem in de voorverwarmde oven (200 graden) en laat hem in 20-25 minuten goudbruin bakken. Dit is echt vreselijk lekker, gezond en voedzaam, dus smullen maar !

Kooktip: Om er een leuke draai aan te geven laat dan eens de erwten en de wortel weg en voeg 500 gram zuurkool toe. Ook erg lekker voor de mensen onder ons die van zuurkool houden, nu heb je er twee in één recept.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Loes zegt

    Ik heb vanavond de herfst ovenschotel gemaakt voor mijn man en zoons en die is prima in de smaak gevallen. Wat een heerlijk recept!! Het is wel wat werk maar het resultaat is er naar. Bedankt!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More