Sticky buikspek – Van het varken wordt op twee plekken spek gesneden. Van de rug en van de buik. De laatste, met de logische naam buikspek, heeft wat meer vlees en is daarom ook wat magerder. Het is zo’n deel waarbij je voor weinig, veel krijgt. Als geheel, langzaam gegaard een traktatie, maar ook de doorregen speklappen, die uit het buikspek gesneden worden, zijn favoriet. Insmeren met mosterd en langzaam in de pan bijna zwart, maar vooral heel knapperig laten worden.
Dit recept voor sticky buikspek gaat meer de Aziatische kant op met een wat zoet, pittig, kleverig sausje dat de stukjes spek omhult. Heerlijk met wat rijst en gewokte groenten.
Vraag de slager om buikspek aan één stuk of om doorregen speklappen die wat dikker gesneden zijn en reken ongeveer 125-150 gr. per persoon. Houd rekening met de bereidingstijd van dit sticky buikspek, in totaal kost het ongeveer 2 uur. Waarvan je trouwens wel 1,5 uur een boek kan lezen, een spelletje kan doen, de was kan ophangen of in de zon kan zitten, want dan pruttelt het spek lekker en heb je er geen omkijken naar.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Sticky buikspek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250-300 gram varkensbuikspek of doorregen speklappen
- 2 gedroogde chilipepers
- 3 stuks steranijs
- 3 cm verse gember
- 1 tl zeezout
- 1 tl rijstazijn
- 1 el suiker
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamzaad
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Sticky buikspek maak je zo:
Snijd het spek in stukken van zo’n 3 cm. Hak de chilipepers grof, schil de gember (schraap met een lepel het velletje eraf, werkt super) en snijd de gember in 3 dikke plakken. Doe ongeveer een eetlepel olie in de pan op hoog vuur en voeg de peper en steranijs toe. Laat deze kort (ongeveer een halve minuut) bakken zodat de aroma’s vrijkomen. Doe er dan het spek, de gember en het zout bij en laat dit bakken totdat het spek begint te verkleuren. Voeg dan heet water toe totdat alles net onder water staat. Doe de deksel erop, zet het vuur op laag en ga dan lekker 1,5 uur dat boek lezen waar je al tijden niet aan toe komt.
Na 1,5 uur haal je met een schuimspaan het vlees, de steranijs, de stukjes peper en de gember uit het vocht. Schep met een lepel het teveel aan vet van het kookvocht. Doe in een kleine kom de suiker, rijstazijn, sojasaus samen met 1 eetlepel water en klop dit door elkaar. Doe dit mengsel bij het kookvocht, zet het vuur hoog en laat dit koken tot het ongeveer tot de helft is ingekookt. Het vocht wordt langzaam donkerder en wordt al dikker. Doe het vlees terug (haal de steranijs en stukjes peper ertussen uit) en laat alles nog even doorpruttelen totdat de saus dik en stroperig is en het spek helemaal omhult. Strooi er dan het grootste deel van het sesamzaad over. Serveer het sticky buikspek direct en strooi het laatste beetje sesamzaad erover.
Tafel lekker !!