Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofperen in port

Gieser Wildeman peren in een heerlijk stroperige portsaus. Een gerecht dat echt niet alleen om de feestdagen op tafel zou moeten staan.

4 19.251

Stoofperen in port – Stoofperen zijn vanaf oktober ongeveer een half jaar verkrijgbaar en daarom een typisch wintergerecht. Het is jammer dat de peertjes vaak alleen met winterse feestdagen op tafel staan. Ze zijn makkelijk te maken en mogen zeker vaker op tafel komen.

Wil je peertjes stoven, dan neem je het liefst de Gieser Wildeman. Prachtig roodkokend en heerlijk zoet van smaak. Je hebt er nauwelijks suiker bij nodig, zeker als je ze in een zoete rode port stooft.  Maak de peertjes alvast een dag eerder zodat smaken goed kunnen intrekken.

Je kan de vloeistof eventueel binden met wat aardappelzetmeel, maar zelf laat ik de vloeistof liever inkoken totdat hij stroperig wordt, lekkerder en meer op smaak.


Stoofperen in portStoofperen in port

  • 1 kilo Gieser Wildeman stoofperen (ongeveer 12 stuks)
  • 500 ml ruby Port
  • 1 sinaasappel, schil en sap
  • 2 volle eetlepels kristalsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 3 kruidnagels

Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Probeer niet teveel het witte velletje mee te nemen, dit maakt de saus bitter.

Doe de port in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Doe de suiker, het sap van de sinaasappel, de kaneelstokjes, de steranijs en de kruidnagels erbij. Laat het geheel onder af en toe doorroeren op een laag vuur 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe tussen het roeren door steeds het deksel erop.

Schil ondertussen de peertjes. Laat ze heel en het steeltje eraan. Snijd wel de kroontjes aan de onderkant eruit.

Zet ze rechtop in de pan bij de port. Vul aan met warm water tot de peertjes helemaal onder staan. Voeg de sinaasappelschil toe. Stoof ze in gesloten pan 1,5-2 uur (en zo nodig nog iets langer) op het laagste vuur. De lange stooftijd is om ze, ook van binnen, mooi rood te krijgen. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje. Til af en toe het deksel van de pan en overgiet de peertjes met het stoofsap. Haal de peertjes uit de pan wanneer ze zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Zeef de vloeistof en doe terug in de pan. Laat inkoken tot de saus dik en stroperig wordt.

Schenk de saus nu over de stoofperen.
Zet de schaal in de koelkast en laat een halve dag staan zodat de saus stolt en de peertjes lekker koud worden. Je kan de peertjes natuurlijk ook direct warm op tafel zetten.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Helene zegt

    Klinkt heerlijk! Ben er nu mee bezig, maar kan nergens vinden op welk moment je de sinaasappelschil toevoegt?
    vr gr Helene

    1. Lekker Tafelen zegt

      Gelijk met de stoofpeertjes Helene

  2. iris zegt

    Wauw net stoofpeertjes uit rode wijn gegeten bij Realfoodrestaurant, super lekker!
    Ga ik die lekker zelf ook eens proberen te maken 😉

    1. Marlene Stolte zegt

      Hoi Iris, zeker doen! Het is echt niet moeilijk!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer