Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek

November en December de tijd voor een stoofpotje met everzwijn. Wist je dat everzwijn vlees heel mager is? Bovendien kun je het goed van tevoren bereiden.

2 1.728

Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek – November en december zijn de topmaanden om everzwijn te serveren.

Everzwijnen leven voornamelijk in bosrijke omgevingen en voeden zich in de winter met beukennootjes, eikels en kastanjes. En in de lente voeden ze zich met wortelstokken, larven en regenwormen. Everzwijnen zijn het meest actief ‘s avond en ‘s nachts.

Het everzwijn levert heel mager vlees op dat te vergelijken valt met varkensvlees, maar heeft een uitgesproken wildsmaak

Maak je dit stoofpotje dan heb je er nauwelijks omzien naar. Je kan het gerust de avond vooraf klaar maken en de avond erna serveren.


Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek

Voor 4 personen

  • 1 kg everzwijn stoofvlees
  • 8 kriel patatjes
  • 1 pastinaak
  • 6 wortelen
  • 1 prei
  • 6 sjalotten
  • 2 el bloem
  • boter
  • 4 dl rode wijn
  • 5 dl wild fond
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 4 salie blaadjes
  • peper en zout

Was de groenten grondig. Schil de aardappelen, de pastinaak en de wortelen en snij in grove stukken. Pel de sjalotten en laat ze op hun geheel. Snij de prei in ringen.

Verwarm de oven voor op 120° C.

Laat de boter in een pan goed heet worden en bak hierin het vlees per portie bruin aan. Kruid af met peper en zout doe er de sjalotten bij en bak nog even goed door.

Bestuif het vlees met de gezeefde bloem en roer goed om. Blus af met de rode wijn en de wild fond en laat goed opkoken. Voeg er de tijm, de salie, de laurier en de kaneelstok aan toe. Laat een 30 minuten sudderen op een laag pitje. Voeg nu de grof gesneden pastinaak, de wortelen, de prei en de aardappelen toe. Laat opkoken en zet de pan afgedekt met een vochtig gemaakt bakpapier in de oven gedurende een 90 minuten. Dit voorkomt dat het vlees te zwart wordt.

Verwijder de kaneelstok, de salie en laurier bladeren en de tijm als vlees en groenten gaar zijn.

Serveer op voorverwarmde diepe borden. Lekker met een toefje scherpe mosterd.

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. jantje zegt

    zou je de wijn in een recept ook vervangen voor iets wat de zelfde smaak geeft.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Wijn vervangen voor eenzelfde smaak is lastig Jantje. Als je echt geen wijn wil gebruiken kun je ook water toevoegen. Ik denk aan 2 dl meer fond en 2 dl water iipv 4 dl wijn. Ben je ervan op de hoogte dat de alcohol uit de wijn verdampt?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer