- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Stoofpot van reebout uit de oven

Stoofpot van reebout uit de oven

De verhalen over geurige stoofschotels voor herfst en winter kennen we al wel. Bij de vraag wat je dan stooft krijgen we steevast het antwoord rundvlees. Ben je één van de velen die ons al langer volgt, dan weet je dat we het vaak over variëren hebben. Onze stoofschotels zijn echter allemaal nog met rund- of kalfsvlees. Tijd om daar verandering in te brengen!

Proeven!

Oh, even tussendoor: “foodblogger of niet, ik spreek ook nog wel eens iemand offline 😉 ” Zo had ik het vandaag op het schoolplein over mijn stoofplannen. Waarop mijn gesprekspartner mij het prachtige verhaal vertelde dat ze voorheen geen koe lustte. Tijdens een tapas achtige ervaring in een restaurant maakte ze kennis met rundvlees en sindsdien is ze verkocht. Waarop ik mijn plannen al bijna niet meer durfde te vertellen.

Al op zeer jonge leeftijd werd me bijgebracht dat ik vooral moest proeven. Ervan uitgaande dat je koe lust en normaliter stooft met rundvlees, wil ik je vandaag uitnodigen om deze stoofschotel eens te proberen. Op mijn snijplank ligt een prachtige reebout. Bij het posten van de foto op mijn facebook was de allereerste reactie “Iiiiiiiiieeeeeeeewwwwww bah!” Ook mijn vrouw (die inmiddels al heel wat gewend is) keek met angstige blikken naar de keuken.

Het is het idee

Hertjes en konijntjes, ze roepen een bambi gevoel in ons op. Maar hoe terecht is dat nou eigenlijk? Het beestje heeft waarschijnlijk een veel mooier leven gehad dan de kalfjes en koeien uit megastallen. Hertjes en konijntjes hebben heerlijk gescharreld en dat proef je terug in het vlees. Je ziet het al aan de reebout op de plank, je voelt het als je je mes erin zet, en vooral de smaak is subliem. (vind mijn vrouw nu ook 😉 Ik heb dan ook besloten een toegankelijke stoofschotel te maken en wil ook jou uitdagen om bij een goede slager of poelier een reebout te gaan halen. Het is je geld echt meer dan waard.


Stoofpot van reebout uit de oven

Genoeg gekletst, ik laat je eerst meekijken in mijn keuken en leg je uit hoe je deze geweldige stoofschotel maakt en op smaak brengt.

Medium rare

Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit 3 eetlepels reuzel in een grote koekenpan of wok. Zorg dat deze flink heet is en bak hierin het vlees in vier porties goudbruin. Schep het daarna in een royale ovenschaal.

Verhit de pan opnieuw met de 4e eetlepel reuzel. Bak hierin ui, wortel, selderij en de spekblokjes ca. 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en bak nog 1 minuut mee. Blus af met de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Schenk het groenten/spek/bouillonmengsel over het vlees in de ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Voeg rode wijn, tomaten, bouquet garni, sinaasappelschil, kruidnagelpoeder bij het vlees. Kruid wat bij met een snufje zout en wat peper uit de molen. Dek de ovenschaal af (met aluminiumfolie).

Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat anderhalf uur stoven.

Serveer met aardappelpuree. Geen pakje alsjeblieft, dat is zonde van je vlees. We zien het echt niet als je op de volgende link klikt. Zo maak je aardappelpuree[2]

Tip 1: Natuurlijk kun je deze stoofschotel ook met rund- of kalfsvlees maken.

Tip 2: Vervang de wortel eens door pastinaak of koolrabi

Tip 3: Deze stoofschotel smaakt ook perfect bij pasta (met wat rozemarijn)

Tip 4: Mocht het je lukken om restjes over te houden, vries deze dan in en warm voor gebruik opnieuw op.

 

Links in dit recept:
  1. verse, gepelde tomaten: http://lekkertafelen.nl/kookschool/zo-ontvel-je-tomaten/
  2. Zo maak je aardappelpuree: http://lekkertafelen.nl/recepten/aardappelpuree-basisrecept/