Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier – een Vlaamse klassieker met een twist

Uit ‘De mijne is de beste; hét stoofvleeskookboek’ maakte ik Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier. Een Vlaamse klassieker met ontbijtkoek en bruin bier.

4 33.825

Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier – een Vlaamse klassieker met een twist – Grappig genoeg was het nog lastig om te kiezen welke variatie op het klassieke Vlaamse stoofvlees ik zou maken uit ‘De mijn is de beste; hét stoofvleeskookboek’. Want zelfs van de klassieker blijken er vele varianten. Allemaal met rundvlees, ui en bier, maar dan blijft er nog genoeg te experimenteren over. Dus koos ik voor een recept, Stoofvlees met Hasseltse speculaas, dat ik bij voorbaat al niet kon volgen, omdat ik niet direct aan Hasseltse speculaas kan komen. Gelukkig vertelde het verhaal bij het recept dat mevrouw het van origine met ontbijtkoek maakte, dus ben ik gretig op de traditie teruggevallen.


Kooktechniek

Het stoven is een kunst op zich waar niet veel woorden aan vuil gemaakt worden in het boek, omdat ervan uitgegaan wordt dat iedereen die wel beheerst. Elders op de site kun je hier meer over lezen, maar ik zet hier even de belangrijkste zaken op een rijtje.

Neem de tijd! Stoven is niet moeilijk, maar wel tijdrovend. Voor een mooie runderstoof moet je minimaal tweeënhalf uur kooktijd uittrekken.

Let op de temperatuur! Een stoofje laat je zachtjes pruttelen; je ziet het vocht af en toe bubbelen, maar niet spetteren. Is de temperatuur te laag dan duurt het garen veel langer. Is de temperatuur te hoog dan wordt het vlees droog en taai. Zorg ook dat de temperatuur gelijk blijft. Het toevoegen van koude ingrediënten zorg voor teveel temperatuurverschil waardoor het chemisch proces verstoord wordt en je geen mooie resultaat krijgt.

Zorg voor zuur! Om stoofvlees mals te krijgen is een zuurtje onmisbaar. Zorg dus altijd dat er een zuur ingrediënt in het vocht zit voor het beste resultaat.

Vlees

Vlamingen zijn heel specifiek als het om recepten en ingrediënten gaat. Zo staat er in het recept aangegeven dat het alleen met ‘endvogel’ echt lekker wordt. Gelukkig begreep ik uit de omschrijving al dat het om sukadelappen gaat en enig googlen bevestigde dat vermoeden. Sukadelappen zijn mooi met vet doorregen waardoor het een sappig en mals stoofje oplevert.

Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier

 • 1 kilo sukadelappen
 • boter
 • 2 grote uien
 • 3 plakken ontbijkkoek
 • 3 el mosterd
 • 1 flesje Corsendonk rood8bruin (of een ander sterk donker bier)
 • 350 ml vleesfond
 • 3 kruidnagels
 • 3 laurierbladeren
 • peper en zout

Pel de ui en snijd hem in grove stukken.

Snij, desgewenst, het vlees in grote stukken. Verhit op een matig vuur een pan en smelt er een klontje boter in. Breng het vlees op smaak met zout en peper en braad het aan. Het hoeft niet te garen, maar moet wel een bruin korstje krijgen. Doe daarom niet teveel vlees tegelijk in de pan. Dan braad je het namelijk niet meer, maar ga je het koken.

Verhit op laag vuur je stoofpan en smelt daarin een klont boter. Fruit hierin de ui aan. Schep het aangebraden vlees bij de ui.

Blus de braadpan met het bier en roer de aanbaksels goed los. Giet in de stoofpan bij het vlees en de uien. Voeg de vleesfond toe.

Smeer de plakken ontbijtkoek dik in met mosterd en leg ze bovenop het mengsel. Voeg ook kruidnagels en laurierbladeren toe.

Laat 2 ½ tot 3 uur sudderen. Als je een snelkookpan gebruikt hoef je maar 1 uur te rekenen.

Laat het Stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier een dag staan en smullen maar!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Sonja zegt

  Ga het zo proberen! Voor wat vulling wil ik er nog een peen doorheen doen en tijm als extra.. Heeft dit nog gevolg voor verhoudingen? Wanneer beste peen erdoor?

  1. Redactie zegt

   De wortel gelijk met de vleesfond toevoegen Sonja. We zijn benieuwd naar het resultaat ?

 2. René van Rheden zegt

  Dankzij dit geweldige recept eindelijk een goede stoofpot kunnen maken.
  Ook de uitleg hoe je goed kunt stoven was zeer duidelijk.
  Het vlees was echt om naar binnen te zuigen!
  Hartelijk dank mede namens de hele familie,
  Groet René

  1. Lekker Tafelen zegt

   Daar doen we het graag voor René! Leuk dat je het hier deelt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer