Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stroganoff saus

Waarom moeite doen voor een goed stuk vlees als je er zo’n kant en klaar sausje bij serveert. Maak je eigen stroganoff saus voor optimale smaakbeleving.

Stroganoff saus – De saus kan je vlees maken of breken. Waarom moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een goedkoop sausje bij serveert. Wanneer ik saus eet wil ik ook een lekkere saus vol verse ingrediënten en geen kant en klare saus uit een pakje.

Stroganoff saus

Stroganoff saus kennen we in vele varianten, met en zonder champignons of paprika maar altijd met tomatenpuree en paprikapoeder. Ik geef je hier het recept van mijn versie, deze is flink gevuld met verse champignons, paprika en ui en lekker romig van smaak door toevoeging van een klein beetje crème fraîche. Deze saus is prima vooraf klaar te maken en te verwarmen wanneer je deze wil serveren.

Paprikapoeder

Ook paprikapoeder heb je in erg veel varianten. De zoete (edel sus) variant is het meest bekend, Je hebt ook een scherpe variant, het verschil zit hem in het wel of niet mee malen van de zaden van de paprika. Ook heb je nog de gerookte paprikapoeder (Pimenton) deze heeft zoals het woord het al zegt een rokerige smaak. Deze paprikapoeder is er ook in vele smaken van mild/zoet tot pittig.

Bak paprikapoeder niet direct in olie de smaak wordt dan bitter.

Stroganoff saus

  • 1 eetlepel Olie
  • 2 Uien
  • 1 teentje Knoflook
  • 250 gram Champignons
  • 1 rode Paprika
  • 1 klein blikje Tomatenpuree
  • 1 theelepel gerookt Paprikapoeder
  • 1 theelepel zoete Paprikapoeder
  • 100 gram Runderbouillon
  • 2 Augurkjes
  • 125 gram Crème fraîche
  • 3 eetlepels Wodka
  • Zout/zwarte Peper naar smaak

Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes, doe dit ook met de paprika en zorg dat de stukken ui en paprika ongeveer even groot zijn. Snijd de champignons in plakjes en de augurk in hele kleine stukjes. Verhit de olie en smoor hierin de ui glazig. Pers er het teentje knoflook boven uit en voeg er de champignons en de paprika aan toe. Bak alles kort door tot beetgaar. Voeg er nu de tomatenpuree aan toe en bak deze even kort mee, dit is om het zuur uit de puree te neutraliseren. Voeg er nu de paprikapoeder en de bouillon aan toe. Breng aan de kook en los de tomatenpuree hierin op. Voeg de augurkjes toe en roer ze erdoor. Nu mag de wodka erbij, kook deze even kort door. Zet het vuur uit en roer er op het laatst de crème fraîche doorheen. Breng op smaak met peper en zout naar smaak.  Serveer de stroganoffsaus bij bijvoorbeeld, schnitzel, rosbief of een anders lekker stuk vlees.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
  1. Rik zegt

    Hoi Connie
    Stroganoff heeft geen crème fraiche maar room en heeft bruine saus erdoor. Verder mis ik de gehakte peterselie…
    Ook wordt geen olie maar roomboter gebruikt…
    Wat bloem om te binden…. met een rouxtje dus.
    Maar verder toppie hoor…

    1. Connie Derks zegt

      Zoals bij veel recepten zijn er voor stroganoffsaus ook veel verschillende recepten. Ieder heeft zijn eigen versie en de ene waarschijnlijk nog lekkerder dan de andere.

      1. Rik zegt

        Als men zonder wodka, augurk, paprika, tomatenpuree of knoflook werkt dan houd het voor mij toch op hoor..

        Stroganoffsaus

        • 50 gram boter
        • 50 gram bloem
        • Blikje tomatenpuree
        • 1 theelepel paprikapoeder
        • +/- 100 cc room
        • 4 tenen knoflook fijngesneden
        • ½ groene puntpaprika in brunoise
        • 1 kleine ui of een ½ grote ui fijngesneden
        • Champignons in kleine stukjes en afgekookt (vocht voor de saus)
        • 4 sticks augurk in brunoise
        • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
        • Scheut bruine jus (jus de veau lie)
        • Borrelglaasje wodka
        • ½ bouillonblokje
        • Scheutje tabasco
        • Scheutje worcestersaus
        • Peper en zout

        De ui en knoflook even aanfruiten in de boter.
        Tomatenpuree toevoegen en even laten ontzuren.
        Paprikapoeder toevoegen en even laten splijten (mioteren) op een laag vuur.
        Bloem toevoegen en even laten garen op een laag vuur
        Wat champignonsvocht, bruine jus, wodka en de room met het halve bouillonblokje toevoegen en de saus glad roeren. Let op hete roux en koud vocht of andersom…
        Rustig aan de kook brengen en de saus op dikte maken door eventueel wat water toe te voegen.
        Champignons, paprika, peterselie en augurk toevoegen en even doorkoken.
        De saus op smaak brengen met peper, zout, worcestersaus en een scheutje tabasco.

        Flamberen kan .. dan de saus in een koekenpan maken en vanuit een rand de brandende wodka over de saus laten komen…
        Wij gaven bovenstaande ingrediënten aan de kelner mee die de saus aan tafel klaarmaakte..

        Bij de beroemde chateaubriand werd het vlees uit de kop van de ossenhaas gesneden.
        Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bijv. Ribeye, bavette en /of het meer” geaderd” vlees.
        Dat beetje vet geeft toch meer smaak….

        Ik leerde de saus maken van een meester-kok (mijn leermeester) en een maître d’hotel.

  2. Gina zegt

    Ziet er allemaal even lekker uit
    Voor de stroganof saus moet daar wodka bij , ik heb dat niet in huis want wij lusten dat niet.

    1. Connie Derks zegt

      Wanneer jij dat niet lekker vind hoef je dit er niet in te doen. Je kan het eventueel vervangen door sherry, cognac of whiskey maar helemaal weglaten kan ook. Dat is het leuke van koken pas het naar eigen smaak aan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X