- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Stroopwafelcake met koffie en karamel

Stroopwafelcake met koffie en karamel – Een zoete verleiding vol van smaak door de koffie en karamel.

Stroopwafelcake, je ziet ze vaak liggen bij de bakmixen en zijn erg populair. Ik denk dan altijd: “Dat kan zo moeilijk toch niet zijn om zelf de stroopwafel bij je boter bloem suiker en eieren te doen?” Want het lijkt me logisch dat je dan ook een stroopwafelcake hebt. Om nog een stapje verder te gaan heb ik er nog het een en ander aan toegevoegd om er een echt volwassen cake van te maken.

Niet altijd hetzelfde

Je kan er voor kiezen om er een cake[1] van te maken, maar heerlijke cupcakes kan natuurlijk ook. Het recept is voor een springvorm van ongeveer 26 cm of voor 24 cupcakes. Wil je voor de kids cupcakes en voor jezelf liever een plak cake met die heerlijke karamel dan neem je een kleine cakevorm en 12 cupcakes. Bak dan wel eerst de cake en daarna de cupcakes, want de cake moet rustig en op een lagere temperatuur gebakken worden dan de cupcakes.

Dulche de leche

Dulche de leche is een caramelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Het klinkt moeilijk, maar is het echt niet. Het enige wat je wel moet hebben is geduld. Je zet je blikje gecondenseerde melk in een pan en vult de pan met water zodat het blikje helemaal onder water staat. Laat dit 2,5 uur zachtjes koken en zorg ervoor dat het blikje onder water blijft. Haal het blikje uit het water en laat ze afkoelen.
Wanneer ik dulche de leche maak neem ik meerdere blikjes, die mooi op de bodem van een pan passen, zo heb ik altijd dulche de leche bij de hand. Het blijft namelijk maanden goed, zolang het blikje maar afgesloten blijft. Gecondenseerde melk vind je bij de houdbare melk en koffiemelk en zit in kleine blikjes. Dulche de leche is heerlijk op cake pannenkoeken ijs en nog veel meer.


Stroopwafelcake met koffie en karamel

Het beslag:

Het makkelijkste is om een dag vooraf de gecondenseerde melk te koken voor de dulche du leche die in de cake gaat.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vaak weeg ik de dag ervoor alles af en zet het klaar. Zo hou je het overzichtelijk en alles is dan op kamertemperatuur.

Smeer de vorm in met boter. Snij de stroopwafel in kleine stukjes. Mix de boter met de suiker tot deze luchtig is. Voeg er een voor een de eieren aan toe. Zeef de bloem met zout, kaneel, bakpoeder en baksoda. En mix dit er in 2 gedeeltes doorheen. Meng de koffie, dulche de leche en de karnemelk en spatel dit door het boter-bloemmengsel heen.
Spatel er 2/3 van de stroopwafelstukjes doorheen. Verdeel het beslag over je vorm of cupcakevorm. Werk je de cake af zonder karamel, strooi er dan nog wat stukjes stroopwafel overheen. Werk je de cake wel af met karamel, bewaar de stukjes dan voor later en strooi ze over de karamel.

Bak de stroopwafelcake in ongeveer een uur op 165 graden tot deze mooi gaar is. De cupcakes mogen ongeveer 20 minuten op 180 graden.
Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen.

De karamel:

Doe eerst het water en dan de suiker in een pannetje en laat dit verkleuren tot karamel zonder er in te roeren. Wanneer de karamel begint te kleuren, het pannetje van het vuur af en de koffie erbij. Let op de karamel reageert door flink te stomen en te pruttelen, let op: HEET! Voeg daarna de boter toe en roer dit goed door. Laat afkoelen. Roer er als de karamel bijna koud is, de koffielikeur doorheen. Verdeel over de stroopwafelcake en bestrooi de cake met de stroopwafelstukjes.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. cake: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/cake/
  2. stroopwafels: http://lekkertafelen.nl/recepten/stroopwafels-bakken-recept/