Supersnelle gezonde lunch – Nu de feestdagen weer achter de rug zijn en we in rustiger vaarwater komen, het ritme in veel huishoudens weer terugkomt en de dagen weer gaan lengen stort menigeen zich weer op diëten. Want de feestdagenkilo’s moeten er weer af en er moet weer gezond gegeten gaan worden, zodat we komende zomer weer heerlijk in ons slanke vel zitten.
Maar we willen het natuurlijk wel lekker hebben. En zeker geen hongergevoel overhouden na het nuttigen van de lunch.
Dat kan met de volgende lunch (voor twee personen)
-
1 komkommer
-
150 gram jumbo garnalen (of Hollandse garnalen)
-
1 avocado
-
1 sjalotje
-
peper en zout
Snijd de komkommer in tweeën en snijd die twee helften over de lengte doormidden. Schep met behulp van een theelepel de zaadjes eruit zodat er een geul ontstaat.
Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Prak het vruchtvlees fijn en voeg een fijngesnipperd sjalotje en naar smaak peper en zout toe. Schep hier voorzichtig de garnalen door en schep het mengsel in de geul van de komkommers.
Avocado-weetje
De avocado is een peervormige vrucht die voornamelijk bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetten. Dit helpt bij vetverbranding en het verbeteren van je bloedglucose. Een avocado bevat ook foliumzuur, wat zwangere vrouwen vaak wordt aangeraden om in te nemen. En laten we dan ook de vitamines niet vergeten die een avocado bevat. De avocado is ook heel erg veelzijdig: je kunt er een spread/dip van maken, doordat het zo romig is zou je boter kunnen vervangen door avocado, maar wist je dat je er ook een heerlijk toetje van kunt maken?
Dit is natuurlijk niet genoeg dus we maken er een lekkere salade bij van wat er nog in de groentela in de koelkast ligt.
In dit geval was dat:
-
rode kool
-
chinese kool
-
granny smith
-
rucola
-
bosuitjes
Doe een schijf met smalle snijopening in de keukenmachine en doe de rode kool, Chinese kool en granny smith in de machine zodat alles heel fijn gesneden wordt. Voeg vervolgens de rucola toe en meng alles met de handen goed dooreen.
Maak een dressing van wat yoghurt, chili-saus en tobasco.
Variatie:
Natuurlijk kun je ook andere groenten die je nog in huis hebt verwerking in de salade, denk bijvoorbeeld aan wortelen of komkommer. Heb je nog pistachenoten of amandelen in huis? Rooster ze even en voeg ze vlak voor het eten toe aan de salade.
Wil je een frissere dressing? Voeg dan verse kruiden toe en/of knoflook.
Supersnel. Supersimpel. Supergezond.
Bonusrecept: chocolademousse van avocado
Neem 2 avocado’s, 30 gram cacaopoeder, 1 banaan en 1 eiwit. Pureer de avocado’s en banaan tezamen met het cacadopoeder. Klopt het eiwit stijf en schep dit door het avocadomengsel. Klaar is je overheerlijke, zondige maar gezonde chocolademousse!
Wil je er echt een feestje van maken? Strooi er dan wat geroosterde nootjes overheen en serveer er een toef kokosroom bij.