- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Surinaamse makreel, een makkelijk eenpansgerecht

Surinaamse makreel, een makkelijk eenpansgerecht – Wie van lekker eten houdt,  moet niet opzien tegen vieze handen. Óf vette handen, want die krijg je tijdens de voorbereiding van dit gerecht. Vette, vette vingers van het schoonmaken en het uit elkaar plukken van de gerookte makreel. Maar, dat is eigenlijk het enige minpuntje van dit gerecht- als je het al als een minpunt wil zien.

Surinaamse makreel at ik jaren en jaren geleden voor het eerst.  Een studievriendinnetje van me maakte het eens toen ik bij haar kwam eten en voor mij was het een openbaring.  Want, dat je gerookte makreel ook gewoon in een warm gerecht kon stoppen, had ik nog niet geleerd. Wij aten thuis wel eens gerookte makreel op brood-punt.  Ik at mijn vingers op bij het snel in elkaar geflanste, smeuïge, licht pittige prutje waarin makreel en tomaat een hoofdrol spelen.  Qua smaak doet het me overigens wel denken aan het gerecht dat je met verse makrelen maakt: pepesan[1] , een Indonesische smaakbom die ik zoveel jaren later leerde maken en die we ook enorm waarderen.

Want hoe gaat dat; de ‘Surinaamse makreel’ kwam een poosje in mijn favorietenlijst te staan, maar verdween daar weer uit toen ik kindertjes kreeg. Sterker nog, hij raakte bijna in de vergetelheid. Mijn dochter heeft er namelijk heel wat jaren over gedaan voor ze überhaupt iets vissigs wilde eten en ach, ondertussen  leerde ik zelf ook steeds weer nieuwe recepten kennen die in onze gezamenlijke favorietenlijst terecht kwamen.

Maar, nu zijn mijn kids groot en ze lusten inmiddels gelukkig allebei vis. En zo kwam het dat dit gerechtje weer eens in mijn brein naar boven kwam. Je maakt het net zo pittig als je zelf wil. De pit komt in dit geval van de sambal, maar je zou ook verse rode- of zelfs verse Madame Jeanette pepers kunnen gebruiken.  De verse pepers en zeker de ‘madame’ geven je gerecht uiteraard een iets andere smaak dan de sambal (oelek) uit een potje; maar zeg nou zelf: Madame Jeanette en Suriname dat hoort toch bij elkaar?  Voeg een klein beetje suiker naar smaak toe als je voor verse pepers kiest en een spriets citroensap is daarbij een geweldige smaak oppepper.

Surinaamse makreel voor 4 personen

Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Voeg na enkele minuten, als de ui een beetje zacht is geworden, de knoflook en de trassie toe en bak even mee. Bak daarna de tomatenpuree nog even kort mee, zodat hij een beetje ontzuurd. Voeg de tomaten, de sambal en de ketjap  toe en bak het geheel onder af en toe omscheppen kort door tot de tomaten hun vocht beginnen los te laten. Giet een klein beetje water in de pan om de saus net ietsje dunner te maken en schep de makreelstukjes erbij. Doe de deksel op de pan en laat  alles ongeveer 5 minuten stoven.

Hak ondertussen de blaadjes van de peterselie en/of de selderij in stukjes. Voeg naar smaak meer sambal of ketjap toe en garneer de Surinaamse makreel tot slot met de  verse kruiden.

Het spreekt bijna voor zich dat je dit met rijst eet.  En het groenvoer?  Sperziebonen of kousenband passen er goed bij.

Trassie is een Oosterse smaakmaker, gemaakt van gezouten garnalen. Ze zijn gefermenteerd, vermalen en verwerkt tot een pasta of samengeperst tot een blok. Het spulletje is bremzout en heeft een sterke, unieke smaak die meer aan vis dan aan garnalen doet denken. Ook de geur is heel penetrant en ‘vissig’ (het stinkt dus geweldig!). Bewaar een opgemaakte verpakking daarom in een luchtdicht blikje of potje. Vervang de trassie eventueel door (de eveneens stinkende) vissaus als je die toevallig in huis hebt. Wees voorzichtig met de hoeveelheid trassie en vissaus die je toevoegt als je het effect ervan nog niet goed kent.

Links in dit artikel:
  1. pepesan: http://lekkertafelen.nl/recepten/pepesan-pittige-makreel/