Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tamarinde limonade

2 5.348

Tamarinde limonade – Eigenlijk wilde ik alleen maar een receptje doorgeven voor een heerlijk fris zomerdrankje, tamarinde limonade. Maar toen bedacht ik me dat ik meteen maar iets moet vertellen over tamarinde, want niet iedereen zal dat product kennen. Mensen die graag buitenlandse recepten maken, weten vermoedelijk wel wat asem,assem of asam is, namelijk de pulp van de tamarindepeulen of een aftreksel ervan.  Je vindt het gebruik ervan onder andere terug in de Indonesische, de Afrikaanse en Surinaamse keuken, maar ook in het Midden Oosten en de Thaise en de Vietnamese keuken.  De pulp of het ingekookte vruchtenwater dat gemaakt is van de peulen, wordt als smaakmaker aan de gerechten toegediend, maar het wordt ook gebruikt om vlees en vis malser te maken. In de westerse keuken gebruiken we daarvoor azijn of citroensap. De pulp is ook een bestanddeel van verschillende sauzen, waaronder worcestersaus. Tamarinde wordt ook gedroogd en vermalen tot tamarindepoeder. Dit poeder wordt gebruikt in kerriemengsels en chutney. Het vruchtvlees van de tamarinde wordt, samen met de pitten, verkocht in toko’s. Ze worden vaak asem of asempitten genoemd. Soms worden ze geperst in blokvorm. Taramindepasta is hetzelfde als asempasta. Dit is samengeperst vruchtvlees zonder pitten. Tamarindepeulen zijn tot vier weken houdbaar. Tamarindesiroop is een jaar houdbaar. Gezuiverde tamarinde is geopend in de koelkast 3 tot 5 maanden houdbaar.

Een van de gerechten waarvoor ik een potje asem in huis heb, is Pepesan (pittige makreel). Maar, de mooie tamarinde peulen die mijn Turkse supermarkt verkoopt, lachten me toe; daar wilde ik ook wel eens iets mee doen. Maar wat? Pas toen ik een keer een blikje tamarinde limonade uit die zelfde supermarkt had meegenomen, besloot ik om echt aan de slag te gaan met de peulen. De tamarinde limonade vond ik namelijk wel lekker- iets in de smaak deed me denken aan ijsthee- maar veel te zoet naar mijn smaak. Dus, ik kocht een pak peulen om zelf limonade te maken. Overigens, niet alle peulen gingen in de limonade, ik vond het vruchtvlees namelijk ook lekker om zo te eten; helemaal niet extreem zuur. Het deed mij denken aan andere zuidvruchten, zoetig, plakkerig, aromatisch,  lekker….


Hoe zien tamarinde peulen eruit:

De peulen van de tropische boom Tamarindus indica zijn roestbruin, 5 tot 20 cm lang, met een dunne, brosse vruchtwand die gemakkelijk openbreekt.. Ze zien er een beetje uit als kale, dikke, bruine, uitgedroogde tuinboonpeulen, gevuld met vruchtvlees/smurrie waarin ook nog harde zaden zitten.  De peul is verdeeld in een aantal afdelingen (soms wel tien); in elk ervan bevindt zich een zaad. De zaden liggen ingebed in een  bruinachtig vruchtmerg dat zeer zuur kan zijn; het bevat soms wel 16% organische zuren (o.a. wijnsteenzuur). Je krakt de schil gewoon met je vingers open, verwijderd de stevige draden waarmee de vrucht aan de schil vastzit. Daarna kan je het vruchtvlees er eventueel direct uit peuteren of de vruchten met pit en al eerst koken.

Over de tamarinde limonade:

Tamarinde limonade is een heerlijke frisse en supergezonde zomerdrank met een bijzondere  zoetzure smaak. Tamarinde bevat vitamine A en C. Het zit barstensvol antioxidanten, en werkt cholesterol verlagend. Het bevat de belangrijke mineralen koper, ijzer, kalium, selenium, zink en magnesium. Tamarinde schijnt een positieve invloed op de leverfunctie  te hebben en versnelt het proces om alcohol uit het lichaam te verwijderen (het ontgiften) . Het is dus een prima  anti-kater middel.

De limonade kan je maken van de verse peulen of van de tamarindepasta.  Tamarindepasta is vaak wel zuurder dan het vruchtvlees van de verse rijpe peulen! In Indonesië drinkt men een ongezoete tamarinde limonade, in de Mexicaanse keuken voegt men wel suiker toe aan de “Agua fresca tamarindo”.

Tamarinde limonade

 • 200 gram peulen (toko of Turkse- en Marokkaanse winkels)
 • 2 limoenen
 • 1 liter water

Dop de tamarindepeulen. Je kunt de schil gewoon met je vingers eraf halen. Verwijder de draadjes waarmee de vrucht aan de schil vastzit.

Gooi de vruchten in het water laat ze ongeveer 5 minuten koken. Roer af te toe, zodat het vruchtvlees loskomt van de pitjes. Giet het mengsel, door een zeef, in een karaf en laat het afkoelen. Voeg aan het afgekoelde tamarinde water het sap van twee limoenen toe, roer alles goed om en klaar is je limonade. Natuurlijk kan je nog extra ijsblokjes aan de limonade toevoegen of wat (palm)suiker als je een iets minder zuur drankje op prijs stelt

Tamarinde limonade kan op de zelfde wijze gemaakt worden met rozenwater (naar smaak) in plaats van limoensap. Zo doen ze dat bijvoorbeeld in Libanon. Probeer het ook eens met wat verse gember, zo krijg je eveneens een meer Oosters effect.

Recept voor de  Mexicaanse Agua Fresca met tamarinde:

Aqua Fresca’s worden in elke Mexicaanse cantina (restaurant/eethuis) geserveerd. Voor de Mexicaanse drank van tamarinde gebruik je 100 gram  tamarindepasta, 150 gram suiker en eventueel vers limoensap naar smaak.

Doe de tamarindepasta met de suiker en 500 ml kokend water in de blender en laat tot een min of meer homogene vloeistof draaien. Wrijf de dikke drank door een zeef en voeg een liter koud water toe. Laat de limonade afkoelen en zet in de koelkast om door en door koud te worden. Serveer de limonade met een flinke hoeveelheid ijsblokjes en voeg naar smaak wat limoensap toe. Deze limonade past uitstekend bij gerechten van de barbecue!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. H. zegt

  Hoeveel tamarindepasta gebruik je als je het met de pasta maakt ipv verse peulen? Bij voorbaat dank!

  1. Redactie zegt

   125 tot 150 gram, maar dan wel wat suiker of honing toevoegen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer