Tex-Mex kipburger
Enige tijd geleden schreef Anneke Oele over het zelf maken van hamburgers; hoe leuk en hoe makkelijk dat eigenlijk is en dat je ‘burgers’ kan maken van rundvlees, lamsvlees of kip. En laten wij hier thuis nou regelmatig zelfgemaakte kipburgers eten… Doen we toch een beetje aan junkfood (wij noemen hamburgers en aanverwante zaken altijd junkfood) maar dan net ietsje pietsje minder ongezond… Ik heb op dit moment twee favoriete recepten in omloop, want met kip kan je alle kanten op, nietwaar. De andere favoriet heeft een Aziatisch tintje en daar komt de lichte chilisaus van Samantha goed bij van pas. Maar nu eerst over de Tex-Mex kipburger…
We grillen de burgers in de grillpan. Een keukenmachine/foodprocessor is handig bij de voorbereiding van dit recept, maar niet perse noodzakelijk. Dan is het kwestie van even flink doorhakken met een goed hakmes.
Over de ingrediënten
De Tex-Mex burger is lekker kruidig. Zeg je Mexicaans, dan zeg je koriander. Da’s dus één van de verse kruiden die ik heb gebruikt in het vleesprutje en in de salsa. Verder gaat er onder andere verse munt in de burger. Beide kruiden kan je tegenwoordig vrijwel overal kopen (en zelfs goedkoop bij de Turk of Marokkaan!). Ik heb geen verse maar gedroogde oregano gebruikt, omdat je de verse helaas nog niet of nauwelijks tegenkomt in de supers. Maar, heb je toevallig wel de beschikking over verse oregano, gebruik die dan. Van verse kruiden heb je grofweg twee keer zoveel (volume) nodig als van gedroogde. De burger zelf heb ik niet té pittig gemaakt. Wij eten hem namelijk met een pittige, eigengemaakte salsa van mango en madame jeanette peper/habanero. Je kan er natuurlijk ook een andere salsa/saus bij eten, maar wij zijn erg gelukkig met deze combinatie. De salsa is weliswaar pittig, maar licht, fris, fruitig van smaak en hij overheerst de kipfilet zodoende niet. Ietsje pit in de burger (in het vlees) krijg je door het gebruik van pimenton picante, gerookte paprikapoeder. Heb je toevallig alleen een milde pimenton in huis, pimenton dulce, voeg dan een heel klein snufje chilipoeder toe. Tot slot; in plaats van de standaard hamburgerbroodjes heb ik (zachte) maisbroodjes gebruikt, ook als knipoog naar Mexico, waar ze natuurlijk vaak maismeel gebruiken om tortilla’s en andere baksels van te maken.
Tex-Mex kipburger
Voor 4 personen
- 500 gram kipfilet
- 4 bosuitjes, t/m het lichtgroene deel, in fijne ringetjes gesneden
1 el fijngehakte verse muntblaadjes
- 1 el fijngehakte verse korianderblaadjes
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder (pimenton- b.v.k. de pittige variant)
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 1 tl zout
- circa 2 el paneermeel
- circa 1 el losgeklopt ei
- plantaardige olie om te grillen
erbij
- 4 maisbroodjes (even roosteren)
- 1 avocado in partjes gesneden
- Tex-Mex mangosalsa
- zure room
- slablaadjes
Verwijder eventuele ongerechtigheden van de kipfilets (vet, bloedstolsels etc.) en hak de filets in ragfijne stukjes. Doe de filetstukjes in de keukenmachine en laat de machine een paar keer op de pulseerstand draaien (korte stootjes geven) tot je een tamelijk grof gehaktmengsel hebt (zie foto). Doe de ingredienten vanaf bosui tot en met zout erbij en geef nog een paar korte stootjes met de machine. Meng er nu (met de hand en/of een vork) wat losgeklopt ei door en vervolgens wat paneermeel tot je een mengsel hebt verkregen waar je ballen van kunt maken. Let wel, minder stevig dan gewone gehaktballen, het zaakje moet net aan elkaar blijven plakken. Vorm er met de hand of met behulp van een hamburgerpers burgers van. Als je de salsa al klaar hebt, kan je de burgers direct grillen, maar nog lekkerder is het om ze even in de koelkast te bewaren; zo trekken de smaken goed in.
Verhit de grillpan. Rooster de broodjes kort in een hete oven. Smeer de burgers met behulp van een kwastje in met olie (geen olie in de grillpan doen!) en bak ze aan beide zijden gaar in 8 tot 10 minuten.
Smeer een beetje zure room aan de binnenkant van de opengesneden broodjes. Beleg met een blad sla, naar keuze icebergsla of botersla en de Tex-Mex burger. Schep een flinke eetlepel salsa erop en leg een paar partjes avocado (en tomaat) naast de burger. Geef de rest van de salsa er apart bij.
Serveer er frietjes bij, tortillachips en/of Mexicaanse confettirijst. Natuurlijk is versgemaakte guacamole ook altijd lekker bij je Mexicaanse maaltijd.
Variaties:
Wie van héét houdt en het aandurft, kan de burgers extra pittig maken door er een (halve) fijngehakte jalapeño peper door te doen. Je kunt de burgers ook zonder broodje eten en eventueel voorzien van een knapperig korstje van verkruimelde cornflakes. Bak deze cornflakes-burgers in een matig hete koekenpan, in een combinatie van boter en olie. Vooral niet te heet bakken, anders verbrandt het korstje, terwijl de burgers van binnen nog niet gaar zijn.