Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tiroler Gröstl: comfort food uit de bergen

Tiroler Gröstl is een makkelijk en smakelijk hartverwarmend gerecht uit Tirol, dat oorspronkelijk van restjes werd gemaakt. Zó lekker, dat het een zelfstandig gerecht werd.

Tiroler Gröstl: Comfort food uit de bergen – Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijkse recept, dat – zoals de naam al suggereert –  uit de regio van Tirol komt.

Het is een voedzame maaltijd, en dat komt goed uit als je hard aan het werk bent of de hele middag nog moet skiën of wandelen. Als je dit jaar niet op wintersport gaat hoef je deze typische skigerechten toch niet te missen. Met dit recept haal je het wintersportgevoel gewoon in eigen huis.

Eigenlijk is dit recept ontstaan door koks van de gasthofen die steeds teveel eten maakten. Eens in de zoveel dagen maakten dan deze koks met de restje, het avondeten voor het personeel. Zo ontstond Tiroler Gröstl ! Maar zoals dat vaak gaat: kliekjes zijn soms zó lekker dat ze uitgroeien tot een hele nieuwe – smakelijke – maaltijd….

Zo maak je Tiroler Gröstl

Voor 4 personen:

  • 1 ui gesnipperd
  • 750 gr vastkokende aardappels
  • 350 gr gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 350 gr gebraden varkensrosbief
  • 2 el marjolein
  • peper en zout
  • 4 eieren
  • 4 el gehakte peterselie
  • 2 el reuzel of boter
  • 1 el komijn
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 eetlepels (bak)boter

Stoom of kook de aardappels gaar en snijd ze als ze afgekoeld zijn in schijfjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd het varkensvlees en gerookt spek in dobbelsteentjes. Verwarm een beetje boter in een ruime pan en bak de schijfjes aardappel onder voortdurend roeren. Breng op smaak met wat zout en doe – indien je het voor handen hebt – de reuzel erbij om een betere smaak te verkrijgen. Anders voeg je nog wat boter toe.

Het gerookte spek en vlees mag nu bij de aardappels. Laat dit even krokant bakken. Nu mag de komijn, marjolein en geperste knoflook erbij. Voeg als laatste nog de gesnipperde ui en peterselie toe.

In een andere pan bak je ondertussen een spiegelei dat je op smaak brengt met een beetje peper.

Dit gerecht wordt opgediend in kleine éénpersoons pannetjes. Je verdeelt het aardappel-vleesmengsel hierin en leg het spiegelei erboven op.

Tiroler Gröstl is ook altijd lekker met een frisse salade erbij.

Eet smakelijk!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X