Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tjap Tjoy (MIJN VERSIE) veel beter dan van de Chinees

Je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die, de weinige keren dat ik bij de afhaalchinees zit, Tjap Tjoy bestellen. Ergens wel te begrijpen want het is één en al gezondheid op je bord. Ik bestel het nooit, enige wat ik wel eens haal is heerlijke Pekingeend want dat maken en zo’n eend douchen in de hete olie tot krokant is me teveel werk. Echter dit is dan mijn versie van Tjap Tjoy, lekker gezond, kleurrijk, ziet er leuk uit, slank, vol vitamines en een mooie combinatie van Oosterse smaken. Probeer zelf maar en dan hoor ik graag of deze versie van mij lekkerder was dan van jouw (afhaal)Chinees.

tjap tjoy

  • 300 gr kipfilet (in reepjes)
  • 1 rode ui (halve ringen)
  • 1 grote ui (halve ringen)
  • ½ rode peper (zonder zaad)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 wortels (in reepjes)
  • 200 gr peulen
  • 1 prei (in halve ringen)
  • 1 gele paprika (in reepjes)
  • 200 gr champignons (gehalveerd)
  • 125 gr taugé
  • 1 t sereh
  • 1 t laos
  • Mestpuntje ve-tsin
  • 1 t gemberpoeder of 1 ½ cm verse gember
  • 2 el zonnebloemolie of wokolie
  • 1 ½ el oestersaus
  • 1 ½ – 2 el lichte chinese sojasaus
  • 100 ml warme kippenbouillon
  • Beetje maizena (indien nodig)

Was alle groente, maak ze schoon en snij ze zoals staat beschreven. Snijd de kipfilet in reepjes. Bewaar apart van de rest. Doe de groente in een roestvrijstalen vergiet en laat uitlekken. Neem een wok, verwarm deze tot heet, doe daar de olie in. Die olie is zo heet. Wok eerst de kipfilet totdat ze goudbruin zijn, dan eruit halen. Begin dan in delen de groente te wokken, het hardste het eerste want heeft de meeste tijd nodig. Voeg dan de smaakmakers toe, de champignons, blus af met de warme kippenbouillon en wok tenslotte de kipfilet nog even mee. Die groenten moeten namelijk wel wat knapperig blijven want dat is het lekkerste. NB. Die bouillon moet warm zijn daar anders de wok teveel afkoelt. Indien nodig het laatste vocht eventueel wat binden met maizena. Tenslotte nog een opmerking over Ve-Tsin. Ik weet dat veel mensen er panisch voor zijn  of zelfs denken er allergisch voor zijn, maar dit is overdreven. Dit spul is uitsluitend bedoeld om smaken wat naar voren te halen c.q. te versterken, maar veel Chinese restaurants gebruiken er veel te veel van. Een mespuntje kan derhalve echt geen kwaad en schaadt niks of niemand en anders laat je het achterwege.

Nu maar lekker smullen !

Wok er eventueel Chinese noedels/mihoen bij of serveer lekker met witte rijst.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. A v d P zegt

    Vandaag de tjap tjoy gemaakt , zal ik zeker vaker maken. Goed recept!!!

  2. c. zegt

    Zeker nog nooit ziek geweest van ve-tsin? Dat wens je niemand toe!
    Smaak maken kan ook met verse knoflook. Die heeft van zichzelf smaakversterkeer in zich, waar je niet ziek van wordt. Waarom zou je dan een kunstmatig ongezond goedje gebruiken?

  3. danskkvinde zegt

    Gesmuld! Goed recept en supermakkelijk te bereiden…en ja….veel lekker dan bij de chinees!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.