Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tomatensaus als basis pizzasaus; eenvoudig recept + variaties

Deze basis (tomaten)pizzasaus heb je zo gemaakt. Je hebt maar een paar ingrediënten écht nodig, de rest kun je variëren.

0 58.497

Tomatensaus als basis pizzasaus; eenvoudig recept + variaties – Je bent zover dat je zelf je pizza maakt. Op die pizzabodem hoort natuurlijk ook een lekkere pizzasaus. Traditioneel gaat daar een tomatensaus overheen, maar je kunt natuurlijk ook olijfolie, crème fraîche, of waarom niet: pesto op je bodem doen.

Deze basis (tomaten)pizzasaus heb je zo gemaakt. Je hebt maar een paar ingrediënten écht nodig, de rest kun je variëren.


Welke tomaten gebruik je voor je tomatensaus?

Tomaten vormen natuurlijk de basis. Schrik niet: ik gebruik (hele) tomaten uit blik of gezeefde tomaten uit een pakje. Niet omdat ik lui ben (ben ik soms, maar niet in de keuken) maar omdat onze Hollandse tomaten naar mijn mening te weinig smaak hebben.

Tomatensaus als basis pizzasaus

Voor 4 pizza’s:

  • 1 pak gezeefde tomaten (passata) à 400 ml. of 1 blik à 400 ml. gepelde tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje of ½ ui
  • 2 el. olijfolie
  • 1 el. gedroogde oregano of 2 el. verse basilicum
  • 1 tl. suiker
  • peper en zout naar smaak

Doe de gezeefde of gepelde tomaten in een (steel)pannetje. Pers het teentje knoflook uit, snipper het sjalotje of uitje fijn en voeg toe met de olijfolie, suiker, de kruiden naar wens  – misschien houd je meer van het een of het ander of heb je alleen maar één van de twee in huis – en zet het pannetje op een zacht vuurtje.

Let op! Zodra de saus gaat koken pruttelt het heel erg. Zet daarom een deksel met een klein eindje open op de pan, zo kan de stoom ontsnappen (je wilt dat de saus iets inkookt) en hoef je niet je hele keuken schoon te maken naderhand.

Laat de saus ongeveer 15 à 20 minuten inkoken. Hele tomaten zullen nu wel tot pulp zijn geworden. Zo nee, dan kun je ze met een vork of de pureestamper fijn krijgen. Misschien moet je de groene kernen er nog even uitvissen, die kunnen een beetje bitter en hard zijn.

Sommige mensen pureren de saus vervolgens, maar ik doe dat niet. Ik houd wel van een beetje structuur. Proef of er nog wat peper en zout bij moet en klaar is je saus!

Tips voor variaties:

  • In plaats van suiker, kun je ook wat balsamicoazijn toevoegen voor wat extra smaak.
  • Ook lekker: om nog een scheutje witte wijn, Marsala of Madeira toe te voegen voor een wat intensere smaak
  • Zelf ben ik dol op truffelolie: vervang 1 el. olijfolie voor truffelolie!

Pizzasaus over? Gooi het niet weg

Mocht je pizzasaus over houden, die hoef je niet weg te gooien! Je kunt de saus invriezen en daarna opnieuw gebruiken. Maar je kunt de saus ook als basis gebruiken voor een pastahapje de komende dagen. Misschien nog wat groenten in kleine stukjes hakken en even wokken, een beetje gehakt rulbakken en je hebt een heerlijke pastasaus!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer