- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Toscaanse taart met honing en noten

Deze beroemde Toscaanse taart met honing en noten is een kerstspecialiteit. In Italiƫ wordt deze in luxe dozen verkocht en in dunne plakjes opgediend.

Rooster de amandelen onder de grill tot ze lichtbruin zijn en doe ze in een kom. Rooster de hazelnoten tot het velletje stukgaat. Leg ze op een droge theedoek en wrijf de velletjes eraf. Hak de hazelnoten grof en doe ze samen met de sukade bij de amandelen. Snijd de abrikozen en de ananas fijn, voeg dit toe aan de noten, samen met de sinaasappelrasp en meng alles goed.
Zeef de bloem met de cacao en de kaneel en voeg dit toe aan het notenmengsel; meng goed. Bekleed een ronde bakvorm of een springvorm van 20 cm. met bakpapier.
Doe de suiker en de honing in een pan en verwarm dit tot de suiker oplost. Laat het mengsel 5 minuten zacht koken tot het mengsel dik wordt en een donkere kleur krijgt. Voeg snel het notenmengsel toe en meng goed. Giet alles in de bakvorm en strijk de bovenkant vlak met de natgemaakte, bolle kant van een lepel.
Bak de taart 1 uur in een op 150 graden voorverwarmde oven. Haal de vorm uit de oven en laat hem staan tot de taart afgekoeld is. Haal de taart uit de vorm en verwijder voorzichtig het bakpapier. Bestrooi de taart vlak voor serveren royaal met poedersuiker. Serveer in dunne plakjes.