Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Traditionele Hutspot met klapstuk

5 12.618

Wij Hollanders hebben het over peen en uien. Een echte klassieker in onze keuken. Veel gegeten met een rookworst, maar de traditie leert dat er klapstuk bijhoort. Of het nu hoort of niet, lekker is het wel!

 • 150 gram klapstuk
 • 400 gram winterwortelen
 • 150 gram uien
 • 750 gram aardappelen
 • 50 gram boter
 • 1 deciliter melk
 • zout

Was het klapstuk en zet het met 1,5 deciliter water op en voeg wat zout toe. Laat het vlees 1 uur zachtjes koken. Zorg dat het vlees net onder water staat. Maak de wortelen en uien schoon en snijd ze klein. Schil en was de aardappelen. Voeg de wortelen, uien en aardappelen toe aan het klapstuk en laat de stamppot nog 1/2 uur zachtjes koken. Haal het klapstuk uit de pan en giet het kookvocht af in een kom. Stamp de wortelen, uien en aardappelen. Voeg de boter, kokende melk toe. Voeg eventueel kookvocht toe als het gerecht te droog is. breng de hutspot op smaak met zout. Serveer de hutspot met het klapstuk.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Gonnie zegt

  dat rundervet, is dat hetzelfde als “ossewit”?

  1. Redactie zegt

   Ossewit is inderdaad rundervet. Onze tip: Vergeet bak- en braadprodukten vol met E-nummers. Wagyuvet is puur, schoon en heerlijk om uw steaks in te bereiden. En, u voegt een vleugje Wagyusmaak toe aan het vlees.

 2. Rene zegt

  Een paar tips die dit recept nog beter maken – na minstens 200 keer mijn favoriet gekookt te hebben:

  1) gebruik wat meer water en een veel langere kooktijd voor de klapstuk (zeg 3 a 4 uur, op zeer laag pitje
  2) voeg een hele -ongesneden- uit en wat winterwortel toe bij dit koken van de klapstuk
  3) kook de wortelen, ui bovenop de aardappelen in niet al te veel bouillon van de klapstuk ipv het mengsel toe te voegen aan de pan met klapstuk. Leg de klapstuk zelf op/in het ui/wortel mengsel, en na snel aan de herkook brengen ook wat langer, zeg 40 minuten, en steeds net tegen de kook aan. Bewaar het kookvocht van de klapstuk indien op het laatst de hutspot te droog wordt (bij stampen of tijdens koken). Ikzelf gebruik nooit melk! Wel veel peper op het laatst!

  4) vreemd genoeg is het het lekkerst als je niet net vers gesneden winterwortels neemt maar reeds voorgesneden, wat licht uitgedroogde; dit geld uiteraard niet voor de uien die als ze niet vers zijn de hutspot bruinig maken. Gewoon een pak bij AH werkt uitstekend, maar kies dan wel een zo vers mogelijke, of gebruik de uien van het pak niet.

  5) voor de allerlekkerste hutspot: gebruik geen boter maar rundervet (te verkrijgen bij de slager: een flinke portie uitbakken en dan filtreren en geheel laten afkoelen stollen; wordt prachtig wit, te bewaren in de koelkast. je hebt dan snel genoeg voor een laar lang hutspot, want pakweg 10 gram doet een pan hutspot helemaal opbloeien).

  1. Marcel zegt

   Als je dus een hartverknettering wilt hebben, dan moet je inderdaad rundvet nemen

 3. Truius zegt

  DeZe recepten kreeg ik van een buurman van 10 jaar geleden. Hij is kok, evenals zijn zoon, maakt lekker eten en wil mij op deze manier er kennis mee laten maken.
  Ga ik zeker proberen.
  Door de diabetes (en de morfine) heb ik ze niet allemaal meer op een rijtje dus hij helpt mij erg goed.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer