Turks brood met eieren, ham en kaas – Je kent vast wel de grote, ronde Turkse broden. Weet je dat je daar een heerlijk en stevig ontbijt, of lunch natuurlijk, mee kunt maken? Je vult het brood met gebakken eieren, ham en kaas. De ingrediënten die je ook zou gebruiken voor het maken van een uitsmijter dus. Eigenlijk maak je dus een Turkse uitsmijter. Omdat er in de Turkse keuken waarschijnlijk geen uitsmijters worden geserveerd zoals wij die kennen, en dit Turks brood met eieren, ham en kaas ook beslist geen Turks gerecht is, moet je dat allemaal maar met een knipoog nemen. Maar we beloven je wel een heerlijk ontbijt als je dit maakt.
Pide
Een Turks brood, ook wel bekend als pide, is een traditioneel platbrood dat veel wordt gegeten in Turkije en andere delen van het Midden-Oosten, maar ook in de Balkan. Het deeg wordt gemaakt van bloem, water, gist en zout en vervolgens in een langwerpige of ronde vorm gerold en gebakken in een speciale oven. Een pide is heerlijk zacht en heeft een licht knapperige korst. Het Turks brood met eieren, ham en kaas is heerlijk, maar je kunt een pide natuurlijk beleggen met alles wat je lekker vindt. Een gevulde pide wordt vaak geserveerd als een complete maaltijd of als snack. Het eten van pide is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Het wordt vaak gegeten tijdens familiebijeenkomsten en speciale gelegenheden, zoals bruiloften en religieuze feesten. Probeer het eens zelf en ontdek de heerlijke smaak van dit traditionele, Turkse brood! Je koopt Turkse broden in Nederland bij de Turkse bakker of Turkse supermarkt die vers brood verkoopt. Er zijn ook wel reguliere supermarkten die Turkse broden verkopen.
Turks brood met eieren, ham en kaas – tips
Als je het Turks brood met eieren, ham en kaas bekijkt als onze traditionele uitsmijter, dan kun je deze versie natuurlijk ook heel goed aanpassen naar de andere uitsmijtervarianten. Vervang de ham eens door rosbief, plakjes uitgebakken ontbijtspek of iets dergelijks.
Eet je geen vlees, maar wel vis? Vervang dan de ham eens door gerookte zalm, laat de kaas en de boter weg en besmeer het brood met zachte geitenkaas.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Ontbijt; de lekkerste ontbijtrecepten voor een goed ontbijt
Gebruik deze ontbijtrecepten en je zet een goed ontbijt op tafel. Vers en zelfgemaakt! Recepten met vers fruit, kaas, zuivel, eieren en meer.
Turks brood met eieren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rond Turks brood
- 4 á 5 grote plakken ham
- 4 á 5 grote plakken kaas
- 6 eieren
- boter
- peper en zout
- paar takjes peterselie, gehakt
- olie of boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Turks brood met eieren, ham en kaas:
Halveer de pide over de breedte. Besmeer beide helften met boter.
Nu gaan we het Turks brood met eieren, ham en kaas opbouwen:
Beleg de onderste helft met de plakken kaas. Daar bovenop leg je de plakken ham.
Verhit wat olie of boter in een grote koekenpan. Breek hierin voorzichtig de eieren. Het is mooi als de dooiers heel blijven, maar als dat niet lukt, is er geen man over boord, de smaak zal er niet minder om zijn. Bak ze op een laag vuurtje tot het eiwit gestold is. Mocht je liever geen vloeibare dooiers eten, draai de eieren dan voorzichtig om en bak ze ook aan de andere kant. Schep het ei met een grote spatel voorzichtig op de ham. Bestrooi de eieren met wat peper en zout en de gehakte peterselie. Leg de bovenste helft van het brood bovenop de eieren.
Snijd het Turks brood met eieren, ham en kaas in 4 kwarten, of in kleinere punten. Serveer direct.
Tafel lekker !!