Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Turkse pizza: verrassend veelzijdig

0 1.369

Turkse pizza

Het kan vreemd lopen hoe je aan je recepten komt. Meestal is dat vanuit een kookboek, website of via vrienden, maar soms ook op een heel onverwachte manier. Toen mijn zoon 4 jaar was, keek hij met plezier naar Sesamstraat. Daar zag je dan soms hoe kinderen een gerecht klaar maakten uit het land van hun voorouders . Zo ook eens de Turkse pizza. ‘Mama, dat wil ik ook,’ klonk het resoluut. Het zag er lekker uit, moest ik zeggen. Leek een beetje op de Lahmacun die je bij de shoarmatentjes kunt krijgen, maar dan in de vorm van een bootje.  Ik ging de dag erna aan de slag, een beetje uit het hoofd. Inmiddels  zijn we een paar jaar later en maar ik het regelmatig. Soms overigens met een andere vulling, maar deze is heerlijk: een mooie balans tussen het zoetige van de gerookte paprika, het zurige van de sumak of anders wat limoensap, het geurige van het lamsgehakt en het frisse van de munt. Nét weer even anders dan een Italiaanse pizza. Het deeg is wat zachter dan pizzadeeg vanwege de yoghurt en olijfolie die erdoor gaan. Probeer het beslist eens, zou ik willen zeggen.

Voor 4 personen:

De bodem:

  • 250 gram bloem (als je het kunt bemachtigen, liefst bloem speciaal voor pizza’s zoals van De Cecco)
  • +/- 50 ml. water
  • ½  zakje gist
  • 1 el. suiker
  • ½ tl. zout
  • +/- 40 ml. olijfolie
  • +/- 75 ml. yoghurt

Roer de suiker door handwarm water totdat de suiker is opgelost. Eventueel eerst een bodempje heet water gebruiken, en daarna koud water toevoegen. Voeg het gist aan het mengsel toe en laat het vijf minuten staan.

Doe in een mengkom de bloem, het zout, de olijfolie en de yoghurt.  Voeg het gistmengsel toe en kneed een paar minuten door, totdag je een soepele bal hebt. Iets te droog? Voeg dan nog wat yoghurt toe. Nog wat te nat? Voeg wat meer bloem toe.

Zet de bal nu bij een verwarming of op een andere warme plaats met een theedoek over de mengkom, om uitdrogen te voorkomen.

De vulling:

  • +/ 250 gram lamsgehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bosje verse munt of een afgestreken el. gedroogde munt
  • 1 tl sumak of ½ (liefst biologische) limoen
  • wat peper en zout

Zet de gril aan op 250 graden en leg de paprika eronder. Het velletje moet wat gaan blakeren en keer regelmatig. In ongeveer 10 minuten moet je klaar zijn. Laat de paprika wat afkoelen en trek dan de schil er af. Haal ook de zaadjes en de kern eruit en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe ze, samen met de gepelde ui (die je ook in stukken snijd), het teentje knoflook, en de blaadjes limoen in een mixer of maak met de staafmixer er een prutje van. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe, het gehakt en de sumak en eventueel nog wat peper en zout. Kun je niet aan sumak komen? Gebruik dan een halve limoen. Het schilletje dun raspen en nog het sap van de limoen toevoegen. Meng goed en zet het mengsel tot gebruik terug in de ijskast.

Zodra het deeg goed is gerezen (duurt minstens een uur), de oven voorverwarmen op 200 graden. Verdeel vervolgens het deeg in vier stukken. Rol daar vier mooie platte cirkels van, zoals je voor een pizza zou doen. Bestrijk de pizza’s met het vleesmengsel en vouw de randen aan de zijkant naar binnen, zoals je op de afbeelding kunt zien.

Zet de pizza’s op een bakplaat ongeveer 12 à 15 minuten in de oven.  Als je het lekker vindt kun je er ook nog een paar plakken kaas naar keuze op leggen.

Meteen opeten is het lekkerst. Kinderen lusten dit ook, dus houd daar rekening mee!Turkse Pizza met spinazie en ei

Tip 1: je kunt er ook kleine pizzaatjes van maken, lekker voor bij de borrel.

Tip 2: varieer eens door bijvoorbeeld nog wat geraspte courgette of wortel toe te voegen. Of laat het vlees weg voor de vegatarische variant. Voeg dan wel een eitje toe, anders blijft het mengsel niet goed aan elkaar plakken.   Ook lekker: een vulling van spinazie, feta en ei.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer