• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pizza

Turkse pizza: verrassend veelzijdig

door Redactie
in Pizza, Recepten
0
0
Turkse pizza: verrassend veelzijdig

Turkse pizza

Het kan vreemd lopen hoe je aan je recepten komt. Meestal is dat vanuit een kookboek, website of via vrienden, maar soms ook op een heel onverwachte manier. Toen mijn zoon 4 jaar was, keek hij met plezier naar Sesamstraat. Daar zag je dan soms hoe kinderen een gerecht klaar maakten uit het land van hun voorouders . Zo ook eens de Turkse pizza. ‘Mama, dat wil ik ook,’ klonk het resoluut. Het zag er lekker uit, moest ik zeggen. Leek een beetje op de Lahmacun die je bij de shoarmatentjes kunt krijgen, maar dan in de vorm van een bootje.  Ik ging de dag erna aan de slag, een beetje uit het hoofd. Inmiddels  zijn we een paar jaar later en maar ik het regelmatig. Soms overigens met een andere vulling, maar deze is heerlijk: een mooie balans tussen het zoetige van de gerookte paprika, het zurige van de sumak of anders wat limoensap, het geurige van het lamsgehakt en het frisse van de munt. Nét weer even anders dan een Italiaanse pizza. Het deeg is wat zachter dan pizzadeeg vanwege de yoghurt en olijfolie die erdoor gaan. Probeer het beslist eens, zou ik willen zeggen.

Voor 4 personen:

De bodem:

  • 250 gram bloem (als je het kunt bemachtigen, liefst bloem speciaal voor pizza’s zoals van De Cecco)
  • +/- 50 ml. water
  • ½  zakje gist
  • 1 el. suiker
  • ½ tl. zout
  • +/- 40 ml. olijfolie
  • +/- 75 ml. yoghurt

Roer de suiker door handwarm water totdat de suiker is opgelost. Eventueel eerst een bodempje heet water gebruiken, en daarna koud water toevoegen. Voeg het gist aan het mengsel toe en laat het vijf minuten staan.

Doe in een mengkom de bloem, het zout, de olijfolie en de yoghurt.  Voeg het gistmengsel toe en kneed een paar minuten door, totdag je een soepele bal hebt. Iets te droog? Voeg dan nog wat yoghurt toe. Nog wat te nat? Voeg wat meer bloem toe.

Zet de bal nu bij een verwarming of op een andere warme plaats met een theedoek over de mengkom, om uitdrogen te voorkomen.

De vulling:

  • +/ 250 gram lamsgehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bosje verse munt of een afgestreken el. gedroogde munt
  • 1 tl sumak of ½ (liefst biologische) limoen
  • wat peper en zout

Zet de gril aan op 250 graden en leg de paprika eronder. Het velletje moet wat gaan blakeren en keer regelmatig. In ongeveer 10 minuten moet je klaar zijn. Laat de paprika wat afkoelen en trek dan de schil er af. Haal ook de zaadjes en de kern eruit en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe ze, samen met de gepelde ui (die je ook in stukken snijd), het teentje knoflook, en de blaadjes limoen in een mixer of maak met de staafmixer er een prutje van. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe, het gehakt en de sumak en eventueel nog wat peper en zout. Kun je niet aan sumak komen? Gebruik dan een halve limoen. Het schilletje dun raspen en nog het sap van de limoen toevoegen. Meng goed en zet het mengsel tot gebruik terug in de ijskast.

Zodra het deeg goed is gerezen (duurt minstens een uur), de oven voorverwarmen op 200 graden. Verdeel vervolgens het deeg in vier stukken. Rol daar vier mooie platte cirkels van, zoals je voor een pizza zou doen. Bestrijk de pizza’s met het vleesmengsel en vouw de randen aan de zijkant naar binnen, zoals je op de afbeelding kunt zien.

Zet de pizza’s op een bakplaat ongeveer 12 à 15 minuten in de oven.  Als je het lekker vindt kun je er ook nog een paar plakken kaas naar keuze op leggen.

Meteen opeten is het lekkerst. Kinderen lusten dit ook, dus houd daar rekening mee!Turkse Pizza met spinazie en ei

Tip 1: je kunt er ook kleine pizzaatjes van maken, lekker voor bij de borrel.

Tip 2: varieer eens door bijvoorbeeld nog wat geraspte courgette of wortel toe te voegen. Of laat het vlees weg voor de vegatarische variant. Voeg dan wel een eitje toe, anders blijft het mengsel niet goed aan elkaar plakken.   Ook lekker: een vulling van spinazie, feta en ei.

Tags: wereldgerechten
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen