Falafel met wortel – Kruidige kikkererwten snacks met wortel, in heerlijk Libanees platbrood.
Falafel met wortel
Die heerlijke snacks van kikkererwten kun je op diverse manieren op smaak brengen. Door kruiden, maar ook door andere verse groenten toe te voegen. Bij de falafels is gebruikgemaakt van wortel, gember en gerookt paprikapoeder, wat zorgt voor een heerlijk kleurrijke en kruidige falafel.
Libanees platbrood
Falafels worden met verschillende soorten brood gegeten. Een ervan is Libanees platbrood. Dat is een groot rond brood, dat iets droog is. Dit brood kun je het beste kort verwarmen in een koekenpan voordat je het gaat vullen. Vervolgens rol je de vulling in het brood, en wikkel het dan in bakpapier. Eenmaal verpakt in bakpapier hoort het platbrood met de falafels nog even tussen een grill verwarmd te worden. Dat is in de meeste thuissituaties niet mogelijk, daarom verwarm je het vooraf en je verpakt het na het vullen, zodat het brood warm blijft. Je kunt het dan ook makkelijker eten.
Hummus, tahin en sla
Falafel serveer je met brood, en zoals knoflooksaus bij een broodje shoarma hoort, zo horen hummus en tahin bij een broodje falafel. Dit duo vind je eigenlijk altijd op een broodje falafel, vaak samen met sla, tomaat, komkommer en andere groenten. Soms wordt er ook kaas gebruikt, maar in de meeste gevallen is een broodje falafel zelfs helemaal veganistisch.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Falafel met wortel in Libanees platbrood
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram kikkererwten
- 1 kleine ui
- 200 gram geraspte wortel
- 2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijn
- 10 gram verse peterselie
- 10 gram verse koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 1/2 eetlepel bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zout
- 6 Libanese platbroden
- 1/2 komkommer
- 1/4 krop ijsbergsla
- 200 gram hummus
- tahin
- sesamzaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Falafel maken doe je zo:
Begin 24 uur van tevoren met het weken van de kikkererwten. Doe hiervoor de kikkererwten in een kommetje met royaal water en laat dit 24 uur afgedekt op kamertemperatuur weken.
Giet de kikkererwten af en doe ze in een foodprocessor, samen met de in stukken gesneden ui, de fijn gesneden knoflook, de grof gesneden kruiden, 100 gram wortel en de rest van de ingrediënten. Maal tot een licht korrelige substantie. Veeg de zijkanten tussendoor een keer schoon zodat alles meegenomen wordt. Doe de massa in een kom voeg er 50 gram geraspte wortel aan toe en roer nog even goed door.
Neem een maatschepje of lepel en verdeel de massa in 24 porties. Duw iedere portie in een ringetje van 4 cm doorsnede of draai er balletjes van die je iets plat drukt. Leg de balletjes op een stukje keukenpapier op een bord en zet dit een half uurtje in de vriezer zodat de zijkanten mooi stevig worden. Lukt dit niet, dan kan 2 uur in de koelkast ook.
Verwarm olie tot 180 graden en bak de falafels in ongeveer 4-5 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm het brood door een klein beetje olie te verwarmen in een grote koekenpan. Bak hierin het brood tot dit warm is. Leg dit op een groot stuk bakpapier en besmeer het brood royaal met hummus en beleg met sla, komkommer en geraspte wortel. Leg er 4 falafels op en giet er een beetje tahin over. Bestrooi met sesamzaadjes en blaadjes koriander en rol dit strak op. Vouw het bakpapier eromheen en zorg dat de bovenkant vrij blijft en je er makkelijk van kunt eten.
Serveer het broodje falafel met het bakpapier eromheen.
Tafel lekker !!