Kersenbonbons zelf maken – Wil je je gasten echt verrassen bij de koffie? Maak eens zelf kersenbonbons van verse kersen. Origineel en erg lekker!
De verse Nederlandse kersen zijn er in heel veel soorten en verkrijgbaar van half juni tot en met augustus. Kersen zijn natuurlijk geweldig lekker als fruitmoment uit het vuistje. Ook belanden ze vaak in de yoghurt of vla. Maar heb je er al eens aan gedacht om zelf kersenbonbons te maken? Hiervoor laat je de kersen in een beetje likeur marineren. Door de likeur wordt de smaak van de kersen veel intenser waardoor ze perfect samengaan met pure chocolade. Met kersenbonbons die je zelf maakt zet je echt iets origineels op tafel. Het feestje komt dan wel vanzelf want ze bevatten alcohol. Wil je liever geen alcohol gebruiken of eten er kinderen mee? Sla het marineren dan over en volg de rest van het recept, dan kan iedereen meegenieten van de chocolade-kersen.
Met kersenbonbons die je zelf maakt zet je echt iets origineels op tafel
Kersenbonbons met een steeltje
Waarom hebben kersenbonbons een steeltje, zul je misschien denken. Als eerste ziet het er geweldig leuk uit en je ziet ook direct dat het om kersen gaat. Maar als je zelf kersenbonbons gaat maken zijn diezelfde steeltjes ook erg handig om de kersen door de chocolade te halen.
Verse Nederlandse kersen hebben eigenlijk altijd een steeltje, hieraan zie je of je verse kersen hebt. Verse steeltjes zijn fris groen van kleur. De iets oudere kersen hebben vaak donkere steeltjes. Een handige graadmeter dus.
Er zijn twee opties als je kersenbonbons zelf maakt:
- Met pit: de makkelijkste is dat je de pitten laat zitten. Dat betekent wel dat je iedereen die de kersenbonbons gaat eten even moet waarschuwen dat er nog een pit inzit.
- Zonder pit: je haalt de pit eruit door middel van een kersenontpitter. Een handig apparaatje wat je kunt vinden in een goed gesorteerde huishoudspeciaalzaak. In plaats van dat je de pit er van boven naar beneden uitduwt zoals gebruikelijk is duw je nu de pit eruit via de zijkant. Je wilt tenslotte dat het steeltje blijft zitten om de kersen goed door de chocolade te kunnen halen.
Likeur; een echte smaakmaker
Als je zelf kersenbonbons gaat maken heb je kersenlikeur nodig. Die kersenlikeur is er in heel veel soorten. In dit recept is gebruikgemaakt van Kirsch. Dit is een likeur met 40% alcohol, die dus vrij sterk van smaak is. Om de Kirsch een beetje af te zwakken en hem iets zoeter te maken voeg je suiker toe. Je kunt ook voor een kersenwijn of andere kersenlikeur kiezen, die zijn zachter van smaak en al vrij zoet. Hieraan hoef je geen suiker toe te voegen.
Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler
Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.
Kersenbonbons zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 20 mooie rijpe kersen met steeltje
- 8 eetlepels Kirsch of 10 eetlepels kersenlikeur
- bij gebruik van Kirsch: 2 eetlepels suiker
- 300 gram pure chocolade
- 50 gram extra fijne pure hagelslag
Bereidingswijze van dit recept
Kersenbonbons zelf maken doe je zo:
Was de kersen en haal de pit er met een kersenontpitter via de zijkant uit. Heb je geen kersenontpitter of wil je de pit laten zitten prik de kersen dan met een cocktailprikker meerdere keren in.
Neem een afsluitbaar bakje en doe de kersen hierin.
Meng de suiker met de kirsch en giet dit of de kersenlikeur over de kersen. Doe de deksel op het bakje en zet minimaal 2 uur, maar liever een hele nacht koud weg. Schud na een uur even met het bakje om de likeur opnieuw te verdelen.
Haal de kersen uit de likeur en leg ze op een stukje keukenpapier. Dep de kersen droog. Vocht en chocolade zijn geen vrienden, als er vocht bij de chocolade komt wordt het een dikke brei.
Hak de chocolade fijn en doe hiervan 2/3 deel in een kleine kom die op een pan past zonder dat er stoom langs kan.
Doe een laagje water in de pan en zet de kom erop. Het water mag de kom niet raken. Au bain marie heet dit.
Smelt de chocolade, roer er tussendoor even doorheen. De chocolade moet niet heter worden dan 45 graden, anders veranderd de structuur en verbrandt het.
Haal de kom van de pan en voeg er de resterende chocolade aan toe. Roer tot alle chocolade is opgelost en de temperatuur ongeveer 30-32 graden is.
Verdeel de hagelslag gelijkmatig over een bord of koelkastdoos.
Leg een stuk bakpapier klaar. Haal de kersen een voor een door de chocolade door ze aan het steeltje vast te houden. Zorg ervoor dat de hele kers bedekt is. Zet de kersen op het bakpapier.
Als je alle kersen hebt doorgehaald, maar ze nog niet hard zijn, haal je ze voorzichtig van het bakpapier en zet je ze op de hagelslag.
Laat de kersenbonbons minimaal 2 uur uitharden.
Bewaar zelfgemaakte kersenbonbons maximaal 3 dagen in de koelkast. Eet kersenbonbons het liefst op kamertemperatuur, dan komt de smaak het best tot zijn recht.
Tafel lekker !!