• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Kibbeling maak je het liefst van kabeljauw

Connie Derks door Connie Derks
in Tussendoortje
0
0
Kibbeling zelf maken

Kibbeling – Helemaal zelfgemaakt van echt verse vis is superlekker. Dat beetje extra werk is het meer dan waard. Ga jij ook zelf kibbeling maken?

Dagje strand

Wanneer we het over kibbeling hebben denken we al gauw aan de viskraam op de hoek of aan dat dagje strand. Bij vele hoort een gebakken vis of kibbeling bij een uitje aan zee.

Je moet deze lekkernij direct eten want verpak je deze vis in een zakje om thuis op te eten dan is toch al een gedeelte van het knapperige verloren, zo jammer! Koop daarom liever een stukje vis om hier zelf kibbeling van te maken zo kun je thuis ook van heerlijk verse en krokante kibbeling genieten.

Welke vis voor kibbeling

Kibbeling werd oorspronkelijk van de wangen en afsnijdsels van de kabeljauw gemaakt, maar aangezien deze vis vrij schaars is en we meer kibbeling eten dan er wangetjes en afsnijdsels zijn wordt deze lekkernij steeds vaker van andere soorten witvis gemaakt. Vaak wordt hiervoor de goedkopere koolvis gebruikt. Je kunt in principe iedere soort witvis nemen voor kibbeling, maar kabeljauw is toch wel het allerlekkerst.

Dat lekkere krokante laagje

Alleen voor dat krokante korstje zou je kibbeling willen eten. Dit korstje maak je door een beslag te maken met een koolzuurhoudende drank, meestal wordt hiervoor bier genomen, maar mineraalwater is ook een prima optie. Het koolzuur zorgt voor luchtbelletjes en in combinatie met hete olie vormt dit een lekker krokant korstje. Zorg er wel voor dat je niet te veel kibbeling ineens bakt, dan koelt het vet te snel af en trekt er veel olie in het beslag wat het eerder zompig dan krokant maakt.

Wil je geen bier gebruiken? Neem dan bruisend mineraalwater

Maar die kruiden dan?

Veel viskramen, zeker de betere, maken zelf hun eigen kruidenmengsel. Ook zijn er verschillende merken specerijen die kibbeling of viskruiden verkopen. Een lekker alternatief is ons recept voor cajunkruiden.

Wil je vaker kibbeling of gebakken vis zelf maken dan is het leuk om zelf je eigen kruidenmelange te maken. Zo krijg je ook veel minder zout binnen. Die kant-en-klare mixen bevatten meestal erg veel zout. De basis ingrediënten zijn vaak peper, zout, mosterdpoeder en/of kerriepoeder, chilipoeder, soms uien en knoflookpoeder en gedroogde kruiden.

Wil je je verder verdiepen in het zelf maken van kruidenmelanges? De boeken van Spice Wise zijn een absolute aanrader.

Kibbeling zelf maken

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram kabeljauw
  • flesje bier of bruisend mineraalwater
  • 150 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • peper/zout
  • cajunkruiden
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf kibbeling:

Maak een beslag door de eidooiers los te kloppen met een beetje peper, zout en een theelepeltje kruiden. Voeg daar ongeveer 100 ml bier of bruisend mineraalwater aan toe en roer goed door. Voeg nu de bloem toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Afhankelijk van de bloem voeg je nog wat bier of mineraalwater toe tot je een beslag hebt wat lijkt op pannenkoeken beslag, het moet aan de vis blijven hangen.

Verwarm in een hapjespan of wok een fles zonnebloemolie tot 180 graden of gebruik een friteuse (houd er rekening mee dat het frituurvet wel naar vis gaat smaken).

Snijd de kabeljauw in porties van ongeveer 3 a 4 cm. Als de kabeljauw erg dik is snij dan langwerpige stukken want de vis moet wel gaar zijn voor het beslaglaagje te donker is.

Zet een bord met keukenpapier klaar en een schuimspaan om de kibbeling uit de olie te halen.

Haal nu ongeveer 6 stukjes vis door het beslag en laat deze een voor een voorzichtig in de hete olie zakken. Bak de kibbeling goudbruin en gaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de stukjes vis maar reken op ongeveer 5 minuten. Test een stukje op gaarheid door deze door te snijden. Bak tot alle stukjes vis op zijn. Leg ze op een bord en bestrooi met wat zout en/of kruiden. Serveer de kibbeling met zelfgemaakte ravigottesaus.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - KabeljauwVis - Verse vis
DeelPin99Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cantaloupe meloen in een heerlijke marinade
Nagerecht

Cantaloupe meloen in een heerlijke marinade

frozen yoghurt barks
Tussendoortje

Frozen yoghurt barks met fruit en/of noten

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

sprotfilets in tempura
Hapjes

Sprotfilets in tempura; Verrassende variant op kibbeling

Wildkroketten
Ontbijt en lunch

Wildkroketten; een lekker lunchidee!

hartig broodje met vleesvulling
Tussendoortje

Hartige broodjes met een vleesvulling

Aziatische noedelsalade
Tussendoortje

Aziatische noedelsalade met Hollandse garnalen

crispy bloemkool nuggets
Hapjes

Crispy bloemkool nuggets

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen