• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Kibbeling maak je het liefst van kabeljauw

door Connie Derks
in Tussendoortje
0
0
Kibbeling zelf maken

Kibbeling – Helemaal zelfgemaakt van echt verse vis is superlekker. Dat beetje extra werk is het meer dan waard. Ga jij ook zelf kibbeling maken?

Dagje strand

Wanneer we het over kibbeling hebben denken we al gauw aan de viskraam op de hoek of aan dat dagje strand. Bij veel mensen hoort een gebakken vis of kibbeling bij een uitstapje naar zee.

Je moet de lekkernij direct eten want verpak je de vis in een zakje om thuis op te eten dan is toch al een gedeelte van het knapperige verloren, zo jammer! Koop daarom liever een stukje vis om hier zelf kibbeling van te maken zo kun je thuis ook van heerlijk verse en krokante kibbeling genieten.

Welke vis voor kibbeling

Kibbeling werd oorspronkelijk van de wangen en afsnijdsels van de kabeljauw gemaakt, maar omdat kabeljauw vrij schaars is en we meer kibbeling eten dan er wangetjes en afsnijdsels zijn, wordt deze lekkernij steeds vaker van andere soorten witvis gemaakt. Vaak wordt hiervoor de goedkopere koolvis gebruikt. Je kunt in principe iedere soort witvis nemen voor kibbeling, maar kabeljauw is toch wel het allerlekkerst.

Dat lekkere krokante laagje

Alleen voor dat krokante korstje zou je kibbeling willen eten. Dit korstje maak je door een beslag te maken met een koolzuurhoudende drank, meestal wordt hiervoor bier genomen, maar mineraalwater is ook een prima optie. Het koolzuur zorgt voor luchtbelletjes en in combinatie met hete olie vormt dit een lekker krokant korstje. Zorg er wel voor dat je niet te veel kibbeling ineens bakt, dan koelt het vet te snel af en trekt er veel olie in het beslag wat het eerder zompig dan krokant maakt.

Wil je geen bier gebruiken? Neem dan bruisend mineraalwater

Maar die kruiden dan?

Veel viskramen, zeker de betere, maken zelf hun eigen kruidenmengsel. Ook zijn er verschillende merken specerijen die kibbeling of viskruiden verkopen. Een lekker alternatief is ons recept voor cajunkruiden.

Wil je vaker kibbeling of gebakken vis zelf maken dan is het leuk om zelf je eigen kruidenmelange te maken. Zo krijg je ook veel minder zout binnen. Die kant-en-klare mixen bevatten meestal erg veel zout. De basis ingrediënten zijn vaak peper, zout, mosterdpoeder en/of kerriepoeder, chilipoeder, soms uien en knoflookpoeder en gedroogde kruiden.

Wil je je verder verdiepen in het zelf maken van kruidenmelanges? De boeken van Spice Wise zijn een absolute aanrader.

Kabeljauw

Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie

Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.

Kibbeling zelf maken

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram kabeljauw
  • flesje bier of bruisend mineraalwater
  • 150 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • peper/zout
  • cajunkruiden
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf kibbeling:

Maak een beslag door de eidooiers los te kloppen met een beetje peper, zout en een theelepeltje kruiden. Voeg daar ongeveer 100 ml bier of bruisend mineraalwater aan toe en roer goed door. Voeg nu de bloem toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Afhankelijk van de bloem voeg je nog wat bier of mineraalwater toe tot je een beslag hebt wat lijkt op pannenkoeken beslag, het moet aan de vis blijven hangen.

Verwarm in een hapjespan of wok een fles zonnebloemolie tot 180 graden of gebruik een friteuse (houd er rekening mee dat het frituurvet wel naar vis gaat smaken).

Snijd de kabeljauw in porties van ongeveer 3 à 4 cm. Als de kabeljauw erg dik is, snij dan langwerpige stukken want de vis moet wel gaar zijn voor het beslaglaagje te donker is.

Zet een bord met keukenpapier klaar en een schuimspaan om de kibbeling uit de olie te halen.

Haal nu ongeveer 6 stukjes vis door het beslag en laat ze een voor een voorzichtig in de hete olie zakken. Bak de kibbeling goudbruin en gaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de stukjes vis maar reken op ongeveer 5 minuten. Test een stukje op gaarheid door het door te snijden. Bak tot alle stukjes vis op zijn. Leg ze op een bord en bestrooi met wat zout en/of kruiden. Serveer de kibbeling met zelfgemaakte ravigottesaus.

Tafel lekker !!

DeelPin156Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

gerookte vis
Specials

Gerookte vis

vispakketje met mosselen
Visgerechten

Vispakketje met mosselen

Mosselen met room en limoncello
Visgerechten

Mosselen met room en limoncello; lekker!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

salade gerookte vis
Salade

Salade met gerookte vis

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen