Kibbeling – Helemaal zelfgemaakt van echt verse vis is superlekker. Dat beetje extra werk is het meer dan waard. Ga jij ook zelf kibbeling maken?
Bij een dagje strand hoort kibbeling
Als het over kibbeling gaat, denk je al gauw aan de viskraam op de hoek of aan dat dagje strand. Bij veel mensen hoort een gebakken vis of kibbeling bij een uitstapje naar zee.
Je moet de lekkernij direct eten, want verpak je de vis in een zakje om thuis op te eten dan is toch al een gedeelte van het knapperige verloren, zo jammer! Koop daarom liever een stukje vis om hier zelf kibbeling van te maken, zo kun je thuis ook van heerlijk verse en krokante kibbeling genieten.
Van welke vis kun je kibbeling maken?
Kibbeling werd oorspronkelijk van de wangen en afsnijdsels van de kabeljauw gemaakt. Maar omdat kabeljauw vrij schaars is en we met z’n allen meer kibbeling eten dan er wangetjes en afsnijdsels zijn, wordt deze lekkernij steeds vaker van andere soorten witvis gemaakt. Vaak wordt hiervoor de goedkopere koolvis gebruikt. Je kunt in principe iedere soort witvis gebruiken voor kibbeling, maar kabeljauw is toch wel het allerlekkerst.
Dat lekkere krokante laagje
Alleen voor dat krokante korstje zou je kibbeling willen eten. Dit korstje maak je door een beslag te maken met een koolzuurhoudende drank, meestal wordt hier bier voor gebruikt, maar mineraalwater is ook een prima optie. Het koolzuur zorgt voor luchtbelletjes en in combinatie met hete olie vormt dit een lekker krokant korstje. Zorg er wel voor dat je niet te veel kibbeling ineens bakt, dan koelt het vet te snel af en trekt er veel olie in het beslag wat het eerder zompig dan krokant maakt.
Wil je geen bier gebruiken? Neem dan bruisend mineraalwater
Maar die kruiden dan?
Veel viskramen, zeker de betere, maken zelf hun eigen kruidenmengsel. Ook zijn er verschillende merken specerijen die kibbeling of viskruiden verkopen. Een lekker alternatief is ons recept voor cajunkruiden.
Wil je vaker kibbeling of gebakken vis zelf maken dan is het leuk om zelf je eigen kruidenmelange te maken. Zo krijg je ook veel minder zout binnen. Die kant-en-klare mixen bevatten meestal erg veel zout. De basis ingrediënten zijn vaak peper, zout, mosterdpoeder en/of kerriepoeder, chilipoeder, soms uien en knoflookpoeder en gedroogde kruiden.
Wil je je verder verdiepen in het zelf maken van kruidenmelanges? De boeken van Spice Wise zijn een absolute aanrader.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Gebakken vis; zelf gebakken, dat zet je met trots op tafel
Ook jij kunt thuis de lekkerste gebakken vis maken. Zorg jij voor de vis? De recepten met duidelijke uitleg hebben wij voor je.
Kibbeling zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kabeljauw
- flesje bier of bruisend mineraalwater
- 150 gram bloem
- 2 eidooiers
- peper/zout
- cajunkruiden
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf kibbeling:
Maak een beslag door de eidooiers los te kloppen met een beetje peper, zout en een theelepeltje kruiden. Voeg daar ongeveer 100 ml bier of bruisend mineraalwater aan toe en roer goed door.
Voeg nu de bloem toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Afhankelijk van de bloem voeg je nog wat bier of mineraalwater toe tot je een beslag hebt wat lijkt op pannenkoeken beslag, het moet aan de vis blijven hangen.
Verwarm in een hapjespan of wok, een fles zonnebloemolie tot 180 graden of gebruik een friteuse (houd er rekening mee dat het frituurvet wel naar vis gaat smaken).
Snijd de kabeljauw in porties van ongeveer 3 à 4 cm. Als de kabeljauw erg dik is, snij dan langwerpige stukken want de vis moet wel gaar zijn voor het beslaglaagje te donker is.
Zet een bord met keukenpapier klaar en een schuimspaan om de kibbeling uit de olie te halen.
Haal nu ongeveer 6 stukjes vis door het beslag en laat ze een voor een voorzichtig in de hete olie zakken. Bak de kibbeling goudbruin en gaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de stukjes vis maar reken op ongeveer 5 minuten.
Test een stukje op gaarheid door het door te snijden. Bak tot alle stukjes vis op zijn.
Leg ze op een bord en bestrooi met wat zout en/of kruiden. Serveer de kibbeling met zelfgemaakte ravigottesaus.
Tafel lekker !!
De kibbeling was fantastisch, zo lekker en niet moeilijk te maken. Wij hebben wel viskruiden van stegeman gebruikt. 1 zakje…. heerlijk.
Fijn dat het jullie zo goed gesmaakt heeft.
Klein jaar gemigreerd naar Denemarken, kibbeling kennen ze hier niet. Optie die over was is zelf maken.
Dit recept gebruikt met meel ipv bloem want dat heb ik al in de kast. Enfin, we hebben gesmuld! Deze gaat vaker worden verzoekt 🙂
Fijn dat jullie zo toch nog kunnen genieten van kibbeling.