Snoep maken van vers fruit – Vind je het leuk om zelf snoep te maken? Dan vind je hier een leuk recept wat geschikt is voor bijna alle soorten vers fruit.
Zo wordt snoep al jaren gemaakt
Het lijkt misschien een modern recept door de leuke vormen, maar dit soort snoep wordt al jaren zo gemaakt. De officiële naam is paté de fruit en dat is een echte Franse klassieker. Je kent misschien wel die zachte fruitsnoepjes met een fijn suikerlaagje van de winkel, hierin zit alleen heel weinig fruit. De snoepjes die jij, met dit recept, gaat maken zitten boordevol vers fruit. Doe je mee?
Met lekker veel vers fruit
De basis van deze heerlijke snoepjes is vers fruit en suiker. Het fruit moet mooi glad gepureerd zijn om er snoepjes van te maken.
Kook het fruit eerst gaar en pureer tot een gladde massa. Dit doe je door een zeef zodat je zeker weet dat er geen stukjes meer inzitten. Pas dan kun je precies afmeten hoeveel je nodig hebt. Het verschilt per fruitsoort hoeveel je van 100 gram overhoudt, vaak kun je het best 1/4 extra nemen. Dus voor 300 gram fruitpuree neem je bijna 400 gram fruit. Van fruit met veel pitjes (frambozen) en velletjes (ananas) heb je meer afval dan van glad fruit (perzik). Dus eerst een gladde puree maken en dan pas afwegen. De puree die je eventueel overhoudt, is superlekker in de yoghurt of in een smoothie.
Blokjes, of liever een leuk vormpje?
Als je zelf snoepjes maakt, kun je er voor kiezen om er blokjes van te snijden, maar een mooi vormpje is natuurlijk ook wel leuk. Hier hoef je echt geen kapitalen aan uit te geven, er zijn volop siliconen bonbon- of ijsblokvormpjes te koop die hier heel geschikt voor zijn.
Snoep maken is geduld hebben
Als je zelf snoep maakt moet je wel een beetje geduld hebben. Eerst moet je de puree maken, het fruit en suiker moet tot een bepaalde temperatuur koken, wat best even duurt, en als laatste moet je wachten tot de gelei helemaal is opgesteven, het liefst 24 uur! Dit is echt het moeilijkste en je gaat vast tussendoor stiekem even kijken of ze toch al eerder uit de vorm kunnen.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie
Snoep maken van vers fruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram gladde appelmoes zonder suiker
- 300 gram vruchtenpuree
- 85 gram glucosesiroop
- 20 gram citroensap
- 50 gram geleipoeder
- 450+50 gram suiker
- zeer fijne suiker om door te wentelen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je snoep van vers fruit:
Smeer een bakvorm van 15 × 15 cm in met neutrale olie en bekleed die met bakpapier wat je ook licht besmeert met olie. Wil je leuke vormpjes? Dan kun je ook siliconen vormpjes nemen. Je spuit ze in met bakspray en dan zet je ze ondersteboven weg.
Meng de geleipoeder met de 50 gram suiker en doe dat in een ruime pan met de appelmoes en de vruchtenpuree. Roer goed door en voeg er de glucosesiroop aan toe, breng aan de kook. Voeg er de rest van de suiker aan toe en kook tot je 118 graden Celsius bereikt. Dat koken duurt echt een tijdje. Zet het vuur niet al te hoog en roer tussendoor met een siliconen spatel om aanbranden te voorkomen. Haal van het vuur en voeg het limoensap toe en roer dat er voorzichtig doorheen. Let op, de massa is erg heet!
Giet de hete snoepmassa in de voorbereide bakvorm, strijk glad af en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld zet je het afgedekt 24 uur in de koelkast om op te stijven.
Bestrooi een snijplank met fijne suiker en draai de bakvorm boven de suiker om zodat de plak snoep op de suiker ligt. Snijd met een scherp en schoon mes blokjes van de plak snoep. Spoel het mes regelmatig af met heet water en droog af. Giet royaal fijne suiker op een bord en haal de zelfgemaakte snoepjes er doorheen. Leg ze op een schaal en laat ze nog een tijdje drogen zodat ze minder plakken.
Gebruik je siliconen vormpjes? Giet de massa dan eerst in een litermaat voordat je de vormpjes vult, dat scheelt een hoop geknoei. Stijft de massa te snel op? Dan kun je het nog even verwarmen, zodat je de vormpjes mooi glad kunt vullen. Laat afkoelen en zet afgedekt 24 uur in de koelkast.
Duw de opgesteven blokjes snoep voorzichtig uit de vormpjes boven een bord met fijne suiker en rol ze er doorheen zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg ze op een schaal en laat nog een tijdje drogen zodat ze minder plakken.
Zelfgemaakt snoep bewaar je het liefst in een afgesloten bakje in de koelkast. Het snoep is, als je schoon gewerkt hebt, minimaal 2 weken houdbaar.
Tafel lekker !!
Als je geen glucose siroop hebt kan je dit vervangen door honing ?
De werking van honing lijkt veel op die van glucose inderdaad. Glucosestroop is iets dikker en neuraal van smaak, het verschil proef je duidelijk in de snoepjes. Het valt te proberen. Glucose is online makkelijk verkrijgbaar, wil je liever een stenen winkel kijk dan bij pippo’s of xenos die hebben het ook.
hoi! wat een leuk recept, heel erg bedankt voor het delen! er staat onderaan dat het snoep minimaal 2 weken houdbaar is maar hoe lang is het maximaal houdbaar? 🙂 kan ik het bijvoorbeeld cadeau doen en dat ze er een maand nog van kunnen genieten of moet het binnen de twee weken toch wel worden opgegeten?
groetjes lotte!
Dank je Lotte voor je enthousiaste reactie!
Je kunt ze door de grote hoeveelheid suiker best lang bewaren. Wel graag in de koelkast bewaren. Ik heb ze nooit langer bewaard dan die 2 weken omdat ze dan allemaal al op zijn 😉 Maar een week langer lijkt me geen probleem.
Groet Connie