Waterijs van aardbeien – een portie fruit als ijsje dat wil toch iedereen?
We noemen het waterijs, maar eigenlijk is het veel meer dan dat, het is ijs van puur fruit. Dat kan met heel veel fruit en dus ook met aardbeien. Aardbeienijsjes dus die jij ook echt wil maken. Als je eenmaal ijsvormpjes hebt, maak je met gemak de lekkerste ijsjes die ook nog eens gezond zijn.
Is je kind geen liefhebber van vers fruit? Dan is dit een ideale oplossing want een ijsje lusten ze vast wel. Maar niet alleen kinderen houden van ijsjes, met warm weer lust iedereen wel een ijsje, misschien moet je nog wel meer vormpjes gaan halen als je eenmaal de smaak te pakken hebt.
Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
Het meeste fruit is van zichzelf vrij zoet en vaak is suiker toevoegen niet nodig. Wil je toch liever een zoet ijsje? Voeg dan een stukje rijpe banaan toe want die is ook heerlijk zoet. En als banaan niet echt je smaak is, dan kun je altijd nog kiezen voor een beetje honing om het waterijs van aardbei een zoetere smaak mee te geven.
Citroen, altijd doen!!
Waterijsjes worden veel lekkerder met een klein beetje citroen, de citroen geeft alle soorten fruit een opfrisser, het geeft meer diepte aan de smaak en is lekker verfrissend zonder dat je echt citroen proeft.
Hoeveel fruit heb je nodig? Gebruik water om te meten
Om niet te veel fruit te gebruiken kun je het beste de inhoud van een vormpje vullen met water. Dit weeg je en zo weet je dan ongeveer hoeveel fruit je nodig hebt. De maten van vormpjes willen onderling nogal eens verschillen.
De vulling die over is, kun je trouwens altijd nog gebruiken als smoothie of in de yoghurt, maar het is beter om ongeveer te maken wat je nodig hebt om verspilling tegen te gaan.
Waterijs van aardbeien maken; dit is de basis:
Voor iedere 100 gram fruit gebruik je een theelepeltje citroensap en eventueel een klein stukje banaan of een theelepeltje honing, afhankelijk van hoe zuur het fruit is en hoe zoet je het waterijs wil hebben. Bij gemengde smaken waterijs gaan we altijd uit van 50% aardbei en 50% ander fruit.
Maak het fruit schoon en doe het in een hoge beker. Zet er de staafmixer in en maal het helemaal tot een gladde puree. Aardbeien bevatten pitjes die normaal niet opvallen, maar als je ze pureert vaak wel. Je kunt er dan voor kiezen om het sap te zeven, houdt er dan wel rekening mee dat je iets meer fruit nodig zal hebben door verlies van het zeven.
Lekkere variaties met aardbei zijn:
- sinaasappel
- banaan
- mango
- ananas
- meloen
- framboos
- gekookte rabarber
De ijsjes op de foto zijn van links naar rechts puur aardbei, aardbei met 50% banaan en aardbei met 50% sinaasappel. Het verschil in kleur is erg klein, de textuur van het waterijsje met banaan is iets romiger.
Maak het net een beetje spannender
(verse kruiden / vanille / alcohol)
Je kunt de smaken van waterijs van aardbei ook een beetje spannender maken door kruiden zoals munt, citroenmelisse of basilicum toe te voegen. Hak die verse kruiden fijn met een mes en voeg ze later toe, meng ze er liever niet met de staafmixer door. Wees wel voorzichtig met het gebruik van verse kruiden want het overheerst snel.
Vanille is ook een lekkere smaakmaker bij aardbeien, dit kun je toevoegen door vanillesuiker te gebruiken. En wat dacht je van een klein beetje limoncello of andere likeur. Ook hier geldt: niet te veel! Want alcohol bevriest niet en je wil natuurlijk wel dat je ijsje bevriest!
Tafel lekker !!
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
” Njammie” zegt mijn kleinzoon bij het proeven van dit aardbeienijsje…. En dan heb je geen tweede mening nodig
Een kleinzoon met smaak dus 😉