Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Valentijns-tomatentaart met Provençaalse salami

0 684

Valentijns-tomatentaart met Provençaalse salami

Ja, ja, er wordt al weer druk gegoogeld op Valentijnsrecepten. Iedereen (nou ja, iédereen?) is driftig op zoek naar ideetjes voor aanstaande Valentijnsdag (14 februari) en gaat aan de slag om schattige cupcakes in hartjesvorm te bakken of prachtig versierde taarten in hartjesvorm. We zien bonbonnetjes in hartjesvorm, ballonnetjes in hartjesvorm, slingers, champagneglazen, kaarsenhouders, beertjes, tasjes, sleutelhangers, wenskaarten, zeepjes, servetten en cadeaupapier met hartjes…Kortom we worden overspoeld met hartjes. Ook veel rood en roze deze dagen en véél zoetigheden.

Maar tussen al dat zoets, trok deze advertentie van de mannen van Rookworsten eu  mijn aandacht.

Valentijns-tomatentaart met Provencaalse salami- advertentie-rookworsten-eu

Nou dragen wij van Lekker Tafelen de heren in Epe, alsmede hun producten een warm hart toe, dus vond ik het leuk om iets met die “Valentijn salami” van hen te maken en zo ontstond de Valentijns-tomatentaart met Provençaalse salami. Gebakken in een harten bakvorm, dat wel, maar een hártige taart om samen met je “Valentijn” of je geliefden van te genieten.

In de salami zit een beschaafd vleugje knoflook om het spannend te maken!

Voor mij is 14 februari belangrijk omdat mijn dochter op die dag geboren is. En mijn dochter omring ik op haar verjaardag volop met hartjes. Want ja, het past Valentijns-tomatentaart-met-salami-de-hartjes-springvormennatuurlijk heel goed: meisje, lief, roze-rood, hartjes. Zij maakt dat ik 14 februari (Valentijnsdag) bijzonder ben gaan vinden.

Afijn ik heb dus een grote springvorm om een hartentaart te kunnen bakken en nog veel meer van dat hartenspul. Liep ik gisteren in de Jumbo en zag ik daar toch allerschattigste kleine harten-springvormpjes; kon ik geen weerstand aan bieden…

Dus, ik maakte een grote taart in mijn hartenspringvorm en ook maar meteen een kleintje voor de lol in de nieuw gekochte eenpersoons- hartjesvorm van de Jumbo. De grote taart kan je als hoofdgerecht eten. Zo’n kleintje uit de vormpjes van de Jumbo, dan wel in gelijksoortige kleine (spring)vormen gebakken, kunnen als bijgerecht of voorgerecht dienen. En mocht je geen hartvormen in huis hebben, gebruik dan gewoon een ronde spring- of bakvorm. De smaak zal er beslist niet minder om worden. ‘Mon amour’, waar ik al zo’n dertig jaar lief en leed mee deel, werd helemaal warm van mijn Valentijnstaart…

Voor een grote hartjes-bakvorm

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • circa ½  Franse salami (`a 250 gram)
  • 200 gram comté of gruyère, geraspt
  • 1 el crème fraîche
  • 6-8 tomaten
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden of het dubbele aan verse kruiden
  • enkele basilicumblaadjes (optioneel)
  • peper en zout
  • olie om in te vetten
  • olijfolie extra vergine

Verwarm de oven voor op 200°C.  Vet de bakvorm in met een beetje olie. Laat de bladerdeegplakjes in circa 10 minuten ontdooien. Snijd het kontje en kopje van de ongepelde tomaten af (worden niet gebruikt) en snijd ze daarna in plakken van een kleine centimeter. Snijd ongeveer de helft van de salami in dunne schuine schijfjes.

Strooi een beetje bloem uit over je werkvlak, leg de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar (vergeet niet het plastic te verwijderen) en rol het deeg uit tot een min of meer ronde lap. Snijd de hartvorm uit, maar maak het hart aan alle kanten zo’n 1 ½ tot 2 cm groter dan de bodem. Met het overlappende deeg creëer je een wat dikker opstaand randje,  dat je even goed moet aanduwen als het deeg in de vorm ligt.

Prik over het gehele oppervlak gaatjes in het deeg met een vork. Strijk een dun laagje crème fraîche uit over de deegbodem.  Bedek dit met de schijfjes salami. Verdeel de geraspte kaas over de salami. Leg daarop de tomatenschijven en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk tegen elkaar aanliggen. Bestrooi de tomaten met peper, zout en Provençaalse kruiden. Gebruik vooral niet te veel zout, want dat zit ook al in de salami en de kaas. Bedruppel naar smaak met olijfolie extra vergine. Schuif de taart onder in de oven op een rooster en laat hem in 30-35 minuten of zoveel langer als nodig is gaar en krokant bakken.

Controleer vóór je de springvorm open klikt of de taart (kaas) niet aan de buitenrand is vastgekoekt. Steek eventueel voorzichtig los met een dun mesje. Verwijder de buitenrand en laat de taart vanaf de bodem op een passende schaal glijden. Bestrooi hem desgewenst nog met wat reepjes vers gesneden basilicum.

De kleine taartjes

Valentijns-tomatentaart met Provençaalse salamiGebruik je de kleine vormpjes om eenpersoons-taartjes in te bakken, houd dan de zelfde werkwijze aan. Uiteraard heb je minder plakjes salami nodig. Reken verder op 1 tot 1½ plakje bladerdeeg om de bodems te bedekken. Neem een theelepel crème fraîche om over de bodem uit te smeren, gebruik ongeveer 40 gram kaas per vormpje en vervang de tomaten door kerstomaatjes (cherrytomaatjes).

Mocht je goede balsamico in huis hebben, zet die dan op tafel. Een scheutje van dit stroperige goedje past heel goed bij de taart.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer