Vanille-ijs met chocoladesaus en verkruimelde Bastognekoek – Guilty pleasures? Ik heb er een heleboel. Ze variëren per seizoen, net hoe ik me voel en waar ik mij bevind. In Frankrijk bijvoorbeeld kan ik mij enorm verheugen op Carambars, langwerpige caramelsnoepjes in een papiertje gewikkeld. Ooit heb ik een zak mee teruggenomen naar Nederland, die een jaar later als keiharde klomp zo de prullenbak in kon.
Mijn guilty pleasure van het moment is vanille-ijs met – zelfgemaakte, dat dan weer wel – chocoladesaus en verkruimelde (Bastogne)koek. Belangrijk vind ik wel dat je echt lekker vanille-ijs gebruikt. De chocolade hoeft, opvallend genoeg, niet van super kwaliteit te zijn. Oude paaseitjes of chocoladeletters doen het ook prima. Zonder verkruimelde koek erover, is dit al een feestje. Maar dat knispertje dat je er dan nog overheen strooit, maakt het wel helemaal af. Overigens kan dat ook een ander bros koekje zijn: droge bitterkoekjes of cantuccini doen het ook leuk.
Vanille-ijs met chocoladesaus en verkruimelde Bastognekoek
Voor 1 portie
- een paar eetlepels lekker vanille-ijs naar keuze
- 25 -35 gr. (pure) chocolade
- 2 à 3 el. slagroom
- 1 Bastognekoekje
Breek of hak de chocola eventueel in stukken (hoeft niet, maar dan smelt het sneller). Doe de chocolade met 2 el. slagroom in een steelpannetje op een heel zacht vuurtje. Blijf roeren totdat de chocolade is gesmolten. Misschien moet er nog wat slagroom bij. Je wilt een stevige, maar wel ‘lopende’ saus.
Zet het vuur uit.
Breek de Bastognekoek door de helft. Doe een halve Bastognekoek – dat is genoeg – in een vijzel en stamp fijn terwijl je de andere helft vast oppeuzelt om in de sfeer te komen.
Schep ijs in een kom naar keuze, schenk je nog warme chocoladesaus er over heen en maak af met de Bastognekoekkruimels. Pak een lepel, doe je schoenen uit en nestel jezelf innig tevreden met dit toetje op de bank…