Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla – Kortgeleden is uit onderzoek gebleken dat Nederland gek is op toetjes, iedere dag heel uitbundig uitpakken kan, maar is zeker niet nodig. Met een lekkere vanille, chocolade of frambozen vla is een alledaagse maaltijd heerlijk af te sluiten.
We kennen natuurlijk allemaal de pakken zoals ze in de supermarkt in de schappen staan, zelfs combinaties van de verschillende vla’s onder de naam dubbelvla. Vanillevla met chocoladevla of vanillevla met frambozenvla. Maar waarom niet lekker zelf maken en het mooi verdelen in een kommetje? Dan pas heb je een echt mooie dubbelvla die qua plaatje lijkt op wat er op het pak staat, maar qua smaak zoveel beter is dan wat er uit het pak komt.
Vla zelf maken!
Vanille vla
- 1 liter melk
- een snufje zout
- 1/2 vanillestokje
- 2 eieren
- 30 gram maïzena
- 60 gram (vanille)suiker
Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden. Verwarm in een pannetje de melk, het zout en het vanillestokje en breng aan de kook.
Klop in een kom de eieren met de suiker en de maïzena goed los tot deze lekker luchtig is. Doe een scheutje van de kokende melk erbij en roer los en schenk dit bij de resterende melk in de pan. Zet op een laag vuur en laat een minuut of 4 even zachtjes doorkoken. Laat de vla nu afkoelen. Om velvorming te voorkomen af en toe even doorroeren. Verwijder het vanillestokje en schenk eventueel in een schaal, schaaltjes of fles.
Chocoladevla
- 1 liter melk
- een snufje zout
- 40 gram maïzena
- 50 gram cacao
- 100 gram suiker
Breng 900 ml melk met het zout aan de kook. Roer in een kommetje de maïzena, de cacao en de suiker door elkaar. Meng dit met de overige melk tot een papje zonder klontjes. Schenk er nog een klein beetje van de kokende melk bij. Schenk dit terug in de pan bij de kokende melk en laat dit alles 3 à 4 minuten doorkoken.
Neem de pan van het vuur en laat de vla nu afkoelen. Roer tijdens het afkoelen even door om velvorming te voorkomen. Schenk de vla zodra hij is afgekoeld in een schaal of fles.
Frambozenvla
Voor de frambozenvla houd je het recept aan van de vanillevla. Vervang in dit recept echter 350 ml van de melk door frambozenpuree, dit krijg je door 350 gram frambozen in de blender of met een staafmixer fijn te pureren, en laat het vanillestokje weg. Dit kun je ook met ander fruit doen, neem bijvoorbeeld aardbeien in plaats van frambozen en je hebt aardbeienvla.
Ga je met deze tips ook eens vla zelf maken? Laat het ons weten in het reactieformulier onder dit recept als het gelukt is.
Tafel lekker !!
Goedemorgen Inge,
Ik wil gaan proberen zelf frambozenvla te maken voor mijn man. Ik heb alleen 3 vraagjes:
1) Wat voor soort melk moet ik gebruiken: Magere, halfvolle of volle melk?
2) Moet het koelverse of houdbare melk zijn?
3) De frambozen: moeten het verse frambozen zijn of mag/kan ik ook diepvries frambozen gebruiken? Bij diepvries: moet ik dan van te voren nog wat doen?
Ik hoop dat u hier antwoord op heeft.
Met vriendelijke groet,
Laura
Voor het maken van frambozenvla kun je alle soorten melk gebruiken Inge. Volle melk geeft ook een vollere smaak en daar zouden wij voor kiezen. Het kan zowel met houdbare als met koelverse melk, de laatste heeft onze voorkeur. Dat geldt ook bij de frambozen. Diepvries kan, ontdooi ze dan eerst, vers is absoluut lekkerder.
Dank u wel voor uw reactie. Ik neem uw adviezen gelijk aan, en ga die ingrediënten kopen en daarmee de frambozenvla maken. Heel benieuwd wat mn man ervan gaat vinden 🙂
Met vriendelijke groet,
Laura
Kun je de maizena ook vervangen door bloem? Zo ja hoeveel bloem dan?
Het kan wel Hiske, je zult meer bloem nodig hebben dan de maïzena, omdat de maïzena meer bindkracht heeft, werkt dit echt eenvoudiger. De exacte hoeveelheid bloem zul je dus met experimenteren moeten ontdekken.
Hoi, als ik de melk met frambozenpuree verwarm, gaat de melk schiften. Wat op zich ook wel logisch is. Moet de frambozenpuree echt met de melk verwarmd worden?
Nee, niet samen verwarmen Dineke. Eerst de melk verwarmen en daarna de frambozenpuree toevoegen.
Hallo..
Kan ik inplaats van een vanilla stokje, essence gebruiken?
Helaas waar ik woon is het heel duur en moeilijk te vinden
Jazeker Debby, dat kan ?
Weer je misschien ook hoe veel?
Je kunt het halve vanillestokje vervangen door 2 theelepels vanille essence
Heel erg bedankt ❤️
Graag gedaan ?
Voor de aardbeivla, doe je de aardbeipuree dan al door de melk als je ga koken, of door het papje van maizena. Gebruik je de hele ei of alleen de eigeel?
Nee, 350 ml van de melk vervangen door 350 gram gepureerde aardbeien. Dus niet door het maïzena papje! En gebruik het hele ei.
Wanneer doe je dan de aardbeipuree erdoor
Dit ga ik binnenkort zeker eens proberen! Hoe lang zou je een portie kunnen bewaren?
Leuk Inge, ga uit van 1 week in de koelkast.