Varkenshaas en asperges: een perfecte combinatie!
Wanneer je gasten krijgt wil je ze natuurlijk wat lekkers voorzetten. Maar het oog wil ook wat. Met dit gerecht heb je het allemaal: het is niet alleen erg lekker en mager, het ziet er ook nog eens feestelijk uit! En als klap op de vuurpijl is het niet eens zo heel veel werk wanneer je het recept eerst eens rustig doorleest en de ingrediënten vast klaar zet.
We eten allemaal wel eens een lekker varkenshaasje. Maar weet je eigenlijk waar het vandaan komt? Varkenshaas is de meest malse spier van het varken. Het is een stukje vlees dat schuin toeloopt en het dankt zijn naam aan de vorm die enigszins aan een haas doet denken. De kop van de haas is het goedkoopst en wordt vaak gebruikt voor saté. Maar daar gaat dit recept niet over. Vandaag gaan we een lekkere malse varkenshaas – van de kwaliteitsslager – vullen met asperges.
Wist je dat?
Er zijn witte, groene én paarse asperges. Bij ons zie je voornamelijk witte en groene asperges. De groene asperge is wat geuriger en sterker van smaak dan de witte en wordt boven de grond geteeld. De paarse asperge is wat zoeter en kan ook rauw gegeten worden waardoor deze geschikt is voor verwerking in salades. Ook de paarse asperge wordt boven de grond geteeld. De witte asperge wordt ook wel “het witte goud” genoemd en groeit onder de grond. De oogst is van begin april tot eind juni, een zeer korte periode dus. In dit recept gebruik ik geen witte of paarse asperges, maar groene. Ze zijn niet alleen heerlijk maar vormen ook nog eens een mooi contrast met het varkenshaasje.
Wat heb je allemaal nodig?
- 450 gram varkenshaas
- ca. 10 asperges
- 1/8 tl cayennepeper
- ¼ tl uienpoeder
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl kipkruiden
- ¼ tl chilipoeder
- vers gemalen peper en zout
- peultjes
- olijf- of peperolie
- knoflook
- rode aardappelen of rijst
- een paar sjalotten
- keukentouw
- ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de varkenshaas uit de koelkast zodat dit op temperatuur kan komen en dep het droog.
Zo vul je de varkenshaas met kleur en stijl
Schil de asperges en snijd ca. 1,5 cm van de onderkant eraf. Zet de asperges in een hoge pan en vul deze met water tot net onder de kopjes, zodat deze wel garen maar geen ‘snot’ worden. Kook ze ca. 7 minuten en laat ze nog even – van het vuur af – nagaren, giet ze daarna af om af te koelen. Dep ze vervolgens droog met wat keukenpapier.
Snijd de varkenshaas in, maar niet helemaal doorsnijden, zodat je de varkenshaas open kunt klappen. Sla het vlees wat platter met een vleeshamer of ‘klop’ het wat platter met de hand. Door het vlees plat te slaan wordt het vlees wat malser en is de baktijd ook korter. Taai vlees wordt natuurlijk niet mals op deze manier, maar mals vlees lijkt wel wat malser te worden.
Mix alle kruiden goed door elkaar en bestrooi de opengeklapte varkenshaas met de helft van de mix. Wrijf de kruiden er goed in zodat de smaken goed in het vlees trekken. Leg vervolgens de asperges op de varkenshaas – laat links en rechts de topjes uitsteken voor een leuk effect – en rol deze goed op. Bind het geheel vast met keukentouw. Strooi nu de overbleven kruidenmix over het vlees en rol het er even goed door. Wrijf de mix er weer goed in. Leg het geheel in een ovenschaal en grill ongeveer 20 tot 25 minuten.
Tip!
Aangezien de temperatuur in ovens nogal eens afwijkt, zelfs bij ovens van hetzelfde merk, is het van belang dat je af en toe even kijkt naar het vlees zodat je kunt controleren of het niet uitdroogt of te hard gaat. Dek eventueel af met aluminium folie.